Τα στοιχεία της ελληνικής Αστυνομίας είναι αποκαλυπτικά. Από 3 μέχρι 9 Δεκεμβρίου, η τροχαία πραγματοποίησε ελέγχους σε 6.700 οχήματα. Οι παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, αφορούσαν περίπου σε 1.300 οχήματα. Δηλαδή το 20% των οδηγών βρέθηκε να μην φοράει ζώνη. Πρέπει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας εντάσσεται στις “αντικοινωνικές παραβάσεις”.

Σε αυτές προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης για δύο μήνες. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο, εάν αναλογιστούμε πως το αυτοκίνητο είναι βασικό μέσο μετακίνησης για πολλές οικογένειες.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οδηγών επιλέγει να οδηγεί χωρίς να χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας. Οι λόγοι είναι πολλοί. Σε πολλούς οδηγούς είναι διαδεδομένη η αντίληψη πως “σε εμένα δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα”.

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Ζώνη ασφαλείας επιβάλλεται να φοράμε ακόμα  και μάλιστα και ως συνεπιβάτες μπρος και πίσω. Όχι μόνο σε εθνικές οδούς, για να αποφύγουμε πιθανό έλεγχο της τροχαίας. Ο λόγος είναι απλός. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία απώλεια ζωής από τροχαία ατυχήματα, μετά την υπερβολική ταχύτητα. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008), η γενικευμένη χρήση ζώνης ασφαλείας θα μπορούσε να σώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους σε όλη την Ε.Ε.

Είναι αλήθεια πως τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας διαθέτουν σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και προστασίας. Συστήματα όπως ηχητικές προειδοποιήσεις για ακούσια αλλαγή λωρίδας, αερόσακους, ακόμα και συστήματα αυτόματης πέδησης. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζώνη ασφαλείας μπρος και πίσω. Παραμένει το καλύτερο και απλούστερο μέτρο προστασίας για τον οδηγό, τον συνοδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες αρκεί να φορεθεί.

Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από https://bit.ly/2VlagUt