Ίσως πριν από μερικά χρόνια να μην μπορούσες καν να φανταστείς ότι θα έκανες ποδήλατο σε μία μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και όντως μία βόλτα με ποδήλατο τότε έμοιαζε περισσότερο με επικίνδυνη αποστολή! Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, έχει γίνει συνήθεια, αγάπη, για πολλούς από εμάς ακόμα και πάθος! Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά τα 2 χρόνια της πανδημίας ευνόησαν να αναπτυχθεί αυτή η σχέση.

Για την ακρίβεια, η πανδημία οδήγησε σε απογείωση των πωλήσεων ποδηλάτων κυρίως στις γυναίκες, αλλά και στους νέους, αφού για προφανείς λόγους δεν ήθελαν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρικό ποδήλατο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 πουλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα από όσα είχαν πουληθεί το 2019.

ποδήλατο

Το ποδήλατο μας οδηγεί προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day) έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου, με στόχο να αγαπήσουμε το ποδήλατο και να αναπτυχθεί μία κουλτούρα ποδηλασίας στην κοινωνία μας, ώστε να μας βοηθήσει να ζούμε πιο υγιεινά με σεβασμό για το περιβάλλον και θετικό αντίκτυπο για το κλίμα.  Κι όντως η σημερινή μέρα βρίσκει την Αθήνα να καταβάλει προσπάθειες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να γίνει φιλική απέναντι στο ποδήλατο και τους φανατικούς θαυμαστές του, που το χρησιμοποιούν είτε για να πάνε στη δουλειά τους καθημερινά, είτε για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, είτε να για να κάνουν την απογευματινή τους βόλτα.

Γιατί σκέψου πόσο ωραίο και απελευθερωτικό είναι να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά σου με το ποδήλατό σου, χωρίς άγχος αν θα βρεις να παρκάρεις ή αν θα καθυστερήσεις εξαιτίας της κίνησης. Ή να κάνεις μία ποδηλατάδα από το κέντρο της πόλης μέσα από την Πλάκα και τον Κεραμεικό ή στην Καλλιθέα στον ποδηλατόδρομο που υπάρχει στο πλάι του Ιλισσού και να φτάσεις μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ποδήλατο

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις για το ποδήλατο

1.Η χώρα με τους περισσότερους θαυμαστές της ποδηλασίας είναι η Δανία, καθώς 9 στα 10 άτομα έχουν ποδήλατο και μόνο 4 στα 10 αυτοκίνητο.

2.Η πόλη της Καρδίτσας είναι μία ποδηλατούπολη που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αφού υπάρχουν σημαντικές ποδηλατικές υποδομές και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε κάθε τους μετακίνηση.

3.Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν σήμερα την πιο ισχυρή τάση στην αγορά και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα εκτοξευτεί από τα 3,7 εκατομμύρια που υπήρχαν το 2019 σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια το 2024.

4.’Εως το 2030 προβλέπεται ότι στην Ευρώπη θα κυκλοφορούν 30 εκατομμύρια ποδήλατα, από τα οποία περισσότερα από τα μισά θα είναι ηλεκτρικά.

Ήξερες ακόμα ότι στην Anytime έχεις τη δυνατότητα να ασφαλίσεις το ηλεκτρικό σου ποδήλατο, αλλά και το ηλεκτρικό σου πατίνι, ώστε να κυκλοφορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια και ξεγνοιασιά στον δρόμο; Τα προγράμματα ασφάλισης της Anytime καλύπτουν και το αγαπημένο σου μέσο μετακίνησης, αλλά κι εσένα που το οδηγείς!