Ο τουρισμός έζησε φέτος μέρες του… 2019, όπου είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας σχεδόν 35 εκατομμύρια τουρίστες (3 φορές ο πληθυσμός της χώρας μας)! Η Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, παραμένει μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Η αναζήτηση… δωματίου αποδείχθηκε μία αρκετή δύσκολη υπόθεση, για όσους σκέφτηκαν να κάνουν κράτηση τελευταία στιγμή!
Αναμφισβήτητα, όταν σε νησιά με ορισμένους εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους, πολλαπλασιάζεται (κυριολεκτικά) ο πληθυσμός τους μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίζουν μία σειρά από σημαντικά προβλήματα. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη στελέχωση των δομών υγείας, μέχρι και την οδική ασφάλεια. Ειδικά στον τομέα της οδικής ασφάλειας χρειάζεται παραπάνω προσοχή, αφού ο τουρισμός είναι ταυτόσημος με την κινητικότητα!

Τι μας λένε τα επίσημα στοιχεία
- Η τουριστική περίοδος οδηγεί σε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αφού οι ξένοι οδηγοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμπλακούν σε οδικό ατύχημα. Ο αριθμός όσων εμπλέκονται σε οδικά ατυχήματα στις τουριστικές περιοχές τον Αύγουστο είναι δύο φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο σε αυτές τις περιοχές.
- Βασική αιτία πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων είναι η κατάχρηση αλκοόλ.
- Τα δίκυκλα και οι γνωστές σε όλους μας γουρούνες είναι τα οχήματα, που εμπλέκονται κυρίως στα τροχαία ατυχήματα με τραυματίες στις τουριστικές περιοχές, σε ποσοστό 52%. Είναι άλλωστε τα οχήματα που συνηθίζουμε να βλέπουμε να κυκλοφορούν στα ελληνικά νησιά, αφού η εξόρμηση σε νησί με «γουρούνα» αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού.
- Οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε ατυχήματα στις τουριστικές περιοχές είναι νέοι σε ηλικία, ενώ τα ποσοστά που αφορούν τους ξένους τουρίστες είναι σχεδόν ίσα για τους άνδρες και τις γυναίκες.
- Οι ξένοι τουρίστες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος (25%) σε σύγκριση με τους Έλληνες.

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων
Μία βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, το οποίο σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων είναι προβληματικό και άγνωστο στα πλήθη των τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επιπλέον, η «ανεμελιά» του ελληνικού καλοκαιριού που, όταν φτάσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα ατυχήματα
H λύση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα τροχαία ατυχήματα στις τουριστικές περιοχές, είναι η σωστή ενημέρωση για την οδική ασφάλεια, αξιοποιώντας για παράδειγμα τα social media, πιο τακτικά τυχαία αλκοτέστ, η βελτίωση των υποδομών, όπως και πιο συστηματική σήμανση και ευαισθητοποίηση, για να έχουμε κάθε καλοκαίρι όσο το δυνατόν λιγότερα τροχαία ατυχήματα.
Μία ακόμα καλή λύση, που μας παρακινεί να βελτιώνουμε κάθε στιγμή τον τρόπο που οδηγούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε και να γινόμαστε πιο προσεκτικοί οδηγοί είναι το πρόγραμμα Smart Drive της Anytime. To συγκεκριμένο πρόγραμμα τηλεματικής τεχνολογίας συνδέεται με την εφαρμογή Anytime Smart Drive Greece στο κινητό μας, που αξιολογεί σε κάθε διαδρομή τον τρόπο οδήγησής μας, με βάση τη διατήρηση του ορίου ταχύτητας, την αποφυγή χρήσης κινητού κατά την οδήγηση, το προοδευτικό φρενάρισμα κι επιτάχυνση. Έτσι, μπορούμε να κερδίσουμε έως 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου μας, αλλά και να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς με σημαντικά προνόμια και δώρα.
*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από τις ερευνητικές εργασίες “Τουρισμός και Οδικά Ατυχήματα στην Ελλάδα” και ”Διερεύνηση της επίδρασης του τουρισμού στα οδικά ατυχήματα” του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).