Κάθε ταξίδι μας προσφέρει ασυναγώνιστες εμπειρίες και στιγμές χαράς. Οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε με ένα γλυκό χαμόγελο νοσταλγίας και μια έντονη προσμονή για το επόμενο, στο άκουσμα «road trip». Όμως το ταξίδι με το αυτοκίνητο πέρα από μια ευχάριστη απόδραση, αποτελεί παράλληλα και πρόκληση για την παιδεία και τις ικανότητες μας ως οδηγοί. Μικρά και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, μπορούν να μεταμορφώσουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στιγμές χαράς σε δυσάρεστες εμπειρίες.

Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ακολουθεί ένας οδηγός «καλής συμπεριφοράς» για πιο ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια:

  1. Ελέγξετε το όχημα σας!

Πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή πρέπει απαραίτητα να γίνεται έλεγχος στο όχημα για την ασφάλεια των επιβατών. Αν και ένα ταξίδι «κουράζει» το όχημα με πολλά χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο test drive για τη σωστή λειτουργία του. Μην πάρετε το ρίσκο να ξεκινήσετε το ταξίδι σας με ένα όχημα που έχει προβλήματα ή δεν έχει συντηρηθεί σωστά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας «εγκαταλείψει» στην προσπάθεια του ή να έχετε απώλεια ελέγχου του. Πριν το ταξίδι κάντε τον απαραίτητο μηχανικό έλεγχο και δείτε το βιβλίο των service. Επιπλέον, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του πυροσβεστήρα, το φαρμακείο και το αν υπάρχει τρίγωνο έκτακτης ανάγκης.

  1. Φροντίστε για τις ανάγκες των επιβατών!

Το όχημά σας πρέπει να είναι άνετο και ασφαλές για όλους. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά έως 12 ετών φροντίστε για την ασφάλειά τους, καθώς πρέπει να κάθονται δεμένα σε ειδικά καθίσματα στο πίσω μέρος του οχήματος. Ακόμη, προσέξτε η καμπίνα να μην είναι γεμάτη πράγματα, ώστε όλοι όσοι βρίσκονται μέσα να είναι άνετοι, ξεκούραστοι και προπάντων ασφαλείς. Ο συνοδηγός πρέπει πάντα να φοράει τη ζώνη του, όπως και εσείς.

  1. Μείνετε ψύχραιμοι

Ο έμπειρος οδηγός δεν είναι μόνο αυτός που ξέρει να οδηγεί καλά, αλλά και αυτός που μένει συγκεντρωμένος και δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να συναντήσετε αρκετές προκλήσεις όπως ασυνείδητους οδηγούς ή φθορές στον οδικό άξονα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παραμένετε πάντα στα όρια ταχύτητας, να μην ενδώσετε σε προκλήσεις ή επικίνδυνες προσπεράσεις, να μην εμπλακείτε ποτέ σε «κόντρες» ούτε να υποτιμήσετε καταστάσεις.

  1. Σεβαστείτε το περιβάλλον

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αρκετές φορές αγνοούν οι Έλληνες εκδρομείς είναι το περιβάλλον. Ένα τσιγάρο μπορεί να κάψει ένα ολόκληρο δάσος και να στοιχήσει ανθρώπινες ζωές. Ακόμη το να πετάμε σκουπίδια και συσκευασίες από το παράθυρο συνεπάγεται ότι θα καταλήξουν κάπου πέρα από τον κάδο. Εάν θέλετε να πετάξετε κάτι, κρατήστε το εντός του οχήματος και πετάξτε το στην επόμενη στάση.

  1. Ξεκουραστείτε

Η κούραση μπορεί να αποβεί μοιραία. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά πριν το ταξίδι και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ακόμη, μεριμνήστε για στάσεις σε ένα πολύωρο ταξίδι, μην ξεχνάτε την αναπλήρωση υγρών και να μην έχετε πολύ δυνατή μουσική. Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή σας, τον σημαντικότερο σύμμαχο για το ταξίδι.

Ακολουθώντας το «savoir vivre» του καλού εκδρομέα, δε θα είστε μόνο ένας «maitre» της ασφάλτου, αλλά και ένας προσεκτικός οδηγός που θα απολαμβάνει τις εκδρομές του. Καλά ταξίδια !