Όταν ο Χάρολντ Μακ Μίλαν είχε ερωτηθεί το μακρινό 1958 “ποια είναι η μεγαλύτερή του ανησυχία” είχε απαντήσει «τα γεγονότα, τα γεγονότα»… Από το 2020 και την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και τις μέρες μας, η Ευρώπη ζει ακριβώς με την “ανησυχία των γεγονότων”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.

Πέρα της ανακοίνωσης για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου που προχώρησε η Κομισιόν, στο “τραπέζι” βρίσκονται ορισμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που προτάθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, κάποια από τα οποία αφορούν τις οδικές μετακινήσεις.

Κάτι αντίστοιχο δεν είχε συμβεί και με την επιβολή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας; Αφορμή για την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων, με το σύστημα που έμεινε γνωστό ως “μονά-ζυγά”, υπήρξε η πετρελαϊκή κρίση του 1979.

Στην ενεργειακή εξοικονόμηση μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αν μειωθεί το όριο ταχύτητας κατά δέκα χιλιόμετρα ανά ώρα, μπορεί να εξοικονομηθούν μέχρι και 430.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από αυτοκίνητα και φορτηγά.

Ήδη πριν την πανδημία η Ευρώπη είχε ξεκινήσει να “πατάει φρένο”, μειώνοντας το όριο ταχύτητας στις επαρχιακές οδούς και σε άλλες κατηγορίες δρόμων, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας που είναι σε δημόσια διαβούλευση στη χώρα μας, εξετάζει τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε ορισμένες κατηγορίες δρόμων.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση της “Κυριακής χωρίς αυτοκίνητο”, για τηλεργασία έως 3 φορές την εβδομάδα, για κοινή χρήση αυτοκινήτων, αλλά και για χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να μας πείσουν να “βάλουμε χειρόφρενο” για μερικές ώρες στο αγαπημένο μας Ι.Χ.

Όπως ακριβώς γίνεται στην “Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο” κάθε Σεπτέμβρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί περαιτέρω η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (για παράδειγμα, με μείωση του εισιτηρίου), αλλά και τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, όπως των ποδηλάτων, ή των “θαυματουργών” οχημάτων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια κ.α.). Ειδικά όσοι μετακινούμαστε στην πρωτεύουσα τις ώρες αιχμής, έχουμε διαπιστώσει πως οι καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι πραγματικός “άθλος”, λόγω του κυκλοφοριακού, της… ατελείωτης αναμονής για μία θέση πάρκινγκ, αλλά και των τιμών των καυσίμων.

Στην πραγματικότητα, τα οχήματα μικροκινητικότητας, αλλά και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν εδώ και καιρό “λύσει τα χέρια” στις καθημερινές μας μετακινήσεις αποτελώντας ιδανικά μέσα μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις και προσφέροντας άνετες και γρήγορες μετακινήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με Έρευνα του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ όσο ταχύτερη και οικονομικότερη είναι η μετακίνηση και όσο πιο εξοικειωμένοι είναι οι κάτοικοι της Αθήνας που μετακινούνται με τα ηλεκτρικά πατίνια, τόσο πιθανότερο είναι να τα επιλέξουν έναντι άλλων μέσων μεταφοράς… 

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να κυκλοφορεί καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, είναι να βελτιωθεί η κακή κατάσταση αρκετών δρόμων.

Αν λοιπόν έχεις αλλάξει κι εσύ τον τρόπο που μετακινείσαι, η Anytime φροντίζει να κάνει πιο ασφαλείς κι ευχάριστες τις διαδρομές σου και σου προσφέρει προγράμματα ασφάλισης που ταιριάζουν στις ανάγκες σου και προστατεύουν τόσο εσένα, όσο και το αγαπημένου σου μέσο! Πάρε προσφορά και κυκλοφόρησε με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του Βασίλη Μαραγκουδάκη “Προτιμήσεις των Αθηναίων απέναντι στα ηλεκτροκίνητα πατίνια“, με επιβλέποντα τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή, αλλά και από το άρθρο https://www.iea.org/news/emergency-measures-can-quickly-cut-global-oil-demand-by-2-7-million-barrels-a-day-reducing-the-risk-of-a-damaging-supply-crunch