Η ζωή είναι γεμάτη εναλλαγές. Χαρές διαδέχονται τις λύπες, τις εκπλήξεις, το θυμό, τον ενθουσιασμό, την οργή… Άραγε τι χρώμα θα είχε η ζωή; Θα ήταν μόνο ένα ή θα συνοδευόταν από διάφορα, ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνουμε κάποια στιγμή; Κι αυτές τις στιγμές ποιο τραγούδι θα τις συνόδευε;

Ένας καμβάς από χρώματα η ζωή… και μέσα σε αυτό το γκρι, όπως οι μέρες που διανύουμε. Γιατί το μοιραίο, το αναπάντεχο έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας. Γιατί ο καταστροφικός σεισμός στους γείτονές μας κατάφερε να παγώσει τους δείκτες του ρολογιού. Ένα κακό όνειρο… ένα ψέμα, ένας εφιάλτης που με το άνοιγμα των βλεφάρων μας, ελπίζουμε και προσμένουμε όλα να γίνουν όπως και πριν.

Φαινόμενο χωρίς προειδοποίηση που δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκειά του είναι αρκετό, για να προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, σοβαρούς τραυματισμούς, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και οδικά δίκτυα, καταστρέφοντας σε μια στιγμή όλα αυτά που δημιουργήθηκαν με τόσο κόπο.

Κάθε σεισμός έχει τη δίκη του ταυτότητα, μόνο που ο συγκεκριμένος σεισμός, στη γείτονα χώρα, είχε λίγο παραπάνω χαρακτήρα. Εκδήλωσε την ανυπέρβλητη ενέργειά του και πάγωσε τον χρόνο. Και μπορεί για τον Γαλιλαίο η γη να γυρίζει, αλλά για εμάς ο κόσμος μας πάγωσε.. σταμάτησε, παρακολουθώντας ως θεατές το γεγονός από την τηλεόρασή μας.

Και ναι, η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα έλυσαν αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούσαν μια κοινωνία, δημιουργώντας ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, για την πληγείσα όμως περιοχή το συγκεκριμένο όπλο στη φαρέτρα αποδείχθηκε άσφαιρο. Χρήση ακατάλληλων υλικών, επεμβάσεις, κατεδαφίσεις, προσθήκες που βαπτιστήκαν ως οικοδομές στην ομπρέλα της ανάπτυξης. Εκατοντάδες σπίτια χωρίς τις σωστές προδιαγραφές που στέγασαν χαμόγελα και όνειρα, μέχρι τη στιγμή που χάθηκαν όλα… μέσα σε μία νύκτα, μέσα σε ένα λεπτό. Τι είναι άραγε ένα λεπτό, μπροστά στην αιωνιότητα; Κι όμως 60 δευτερόλεπτα είναι αρκετά, για να αλλάξουν τη ζωή μας!

Ένας άσσος στο μανίκι μας

Δεν είναι ανάγκη να παίξεις το τελευταίο σου χαρτί για να κερδίσεις μία παρτίδα. Μπορείς να κρατήσεις το χαρτί για να ανταπεξέλθεις σε ένα δύσκολο γύρο. Η ζωή άλλωστε έχει αποδείξει ότι μπορούμε να έχουμε πολλούς άσσους στο μανίκι και να χρησιμοποιούμε κάποιους από αυτούς όταν κρίνουμε απαραίτητο.

Ας θωρακίσουμε λοιπόν τα σπίτια μας, κι ας επισκευάσουμε τις ζημιές που υπάρχουν. Γνωρίζω καλά ότι είδαμε τα εισοδήματά μας να μεταβάλλονται, παραγκωνίζοντας αυτό που ήταν άλλοτε το βασικό μας περιουσιακό στοιχείο, ως το σημαντικότερο απόκτημά μας. Όμως ας μην το αφήσουμε, γιατί ο σοφός λαός λέει πως ό,τι αφήνουμε… μας αφήνει.

Ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση, ενημερώνοντας τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε μία τέτοια κατάσταση. Μπορεί να μη χρειαστεί γιατί ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να μη χτυπήσει την πόρτα μας, όμως κι αν συμβεί; Κι αν χρειαστεί να εφαρμόσουμε τις γνώσεις αυτές;

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πρόσκαιρα και προσωρινά γεγονότα. Ήρθαν και θα μείνουν. Ας αλλάξουμε λοιπόν την αντίληψή μας, τοποθετώντας δυναμικά στην εξίσωση την ασφά-λυση, προστατεύοντας πάνω από όλα τους εαυτούς μας και έπειτα την περιουσία μας.