Το Giga Factory της Tesla άνοιξε τις πόρτες του στο Βερολίνο και ο Δημήτρης Κ. από την ομάδα μας επισκέφτηκε το εργοστάσιο των πιο διάσημων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μας μεταφέρει τη μοναδική του εμπειρία!

Αρχές Σεπτεμβρίου και βλέπω στις ειδήσεις ότι θα γίνουν τα εγκαίνια του Giga Factory της Tesla στο Βερολίνο στις 9 Οκτωβρίου. Αμέσως σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν να ήμουν εκεί. Δύο εβδομάδες αργότερα το Tesla Owners Club της Ελλάδας, ενημέρωσε τα μέλη του, ότι θα έχουμε 10 προσκλήσεις και ζητήθηκαν οι «εθελοντές» που θα εκπροσωπούσαν το club μας. Αμέσως δήλωσα συμμετοχή κι έγινε δεκτή!

Και αισίως φτάνει, η Παρασκευή 8/10… Ξύπνημα στις 5:00 το πρωί και αναχώρηση για αεροδρόμιο. Έτοιμοι όσον αφορά το check in, και φτάνουμε στο Βερολίνο γύρω στις 10:00, παίρνουμε taxi και φτάνουμε στο ξενοδοχείο. Η πρώτη ημέρα είχε πολύ περπάτημα (17 χλμ.), αλλά ακόμα περισσότερη αναμονή για την επόμενη ημέρα.

Giga Factory Tesla

Σάββατο 09/10, ξυπνάμε στις 7:00, τρώμε πρωινό και ξεκινάμε για την επίσκεψη στο Giga Factory Tesla, περπατάμε έως την AlexanderPlatz, παίρνουμε το τρένο για μια απόσταση 45 λεπτών. Φτάνουμε στη μέση ενός δάσους, και παίρνουμε το shuttle bus που μας πάει στον χώρο του εργοστασίου.

Περνάμε γρήγορα τους ελέγχους (Ταυτότητα, εισιτήριο και εμβολιασμός ήταν απαραίτητα) και ξεκινάμε την περιήγησή μας… Βλέπουμε να υπάρχουν 2 σειρές αναμονής και ξεκινάμε σαν γνήσιοι Έλληνες από τη μικρότερη, η οποία οδηγούσε σε Test Drive για το Model Y. Η πρώτη εντύπωση σε σχέση με το Model 3, είναι ότι πρόκειται για πιο στιβαρό αυτοκίνητο, πιο βαρύ με μεγαλύτερους χώρους, μικρότερη μεν (αλλά ακόμα εξωπραγματική) επιτάχυνση και λίγο μικρότερη αυτονομία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αυτονομία, καθώς στη χώρα μας είναι ακόμα περιορισμένα τα σημεία που μπορείς να φορτίσεις γρήγορα.

Τελειώνοντας το test drive, μπήκαμε στη 2η σειρά αναμονής. Αυτή οδηγούσε στο εργοστάσιο. Μπαίνοντας μέσα, ο πρώτος μου φόβος ήταν αν θα μας καλύψουν τις κάμερες των κινητών. Ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Σε σύγκριση με αντίστοιχα εργοστάσια άλλων εταιρειών, που είναι δύσπιστοι οι υπεύθυνοι να σε αφήσουν να μπεις μέσα, εδώ είχαμε πλήρη ελευθερία κινήσεων και φωτογράφησης όλης της διαδικασίας παραγωγής ενός αυτοκινήτου.

Giga Factory Tesla

Δεν είμαι καθόλου υπερβολικός, όταν λέω «όλης της διαδικασίας». Είδαμε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής του Model Y που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Από το πώς τα κομμάτια του αλουμινίου έρχονται στο εργοστάσιο, παίρνουν σχήμα και φτιάχνεται το σασί του αυτοκινήτου, μέχρι το πάτωμα που τοποθετείται στη συνέχεια και περιλαμβάνει τους ηλεκτροκινητήρες και την μπαταρία, για να φτάσουμε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Εδώ ακολουθεί ακόμα μία έκπληξη, τα καθίσματα των Tesla, φτιάχνονται από την ίδια την Tesla! Όλες οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν 4 συγκεκριμένους προμηθευτές.

Giga Factory Tesla

Στη συνέχεια, πάμε στη διαδικασία βαψίματος των αυτοκινήτων, που είναι ίσως το μέρος που πληγώνει όσο κανένα άλλο την Tesla έως τώρα, καθώς αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα after sales προβλήματα, τα οποία όμως λύνονται άμεσα από την εγγύηση του οχήματος. Ας ελπίσουμε, ότι τα εγκαίνια του ευρωπαϊκού Giga Factory, θα συμβαδίσουν με το καλύτερο quality controll!

Giga Factory Tesla

Τελειώνοντας την περιήγησή μας στο εσωτερικό του εργοστασίου (περίπου 4 χλμ.) βρεθήκαμε σε έναν τοίχο που γράφαμε τις ευχές μας. Βγαίνοντας έξω, μας περίμενε ένα γιγαντιαίο luna park, όπου μπορούσαμε είτε να φάμε και να πιούμε μπύρες, είτε να συμμετέχουμε στα παιχνίδια (συγκρουόμενα, ρόδα, σκοποβολή).

Όλα αυτά μέχρι τις 18:00, όπου στήθηκε μια σκηνή στην οποία ανέβηκε ο Elon Musk. H 1η εικόνα που μας έδωσε ήταν ότι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ο τυπικός CEO αυτοκινητοβιομηχανίας, περισσότερο σαν rock star μοιάζει και συμπεριφέρεται. Στα 3 τέταρτα περίπου που μας μίλησε, ανέπτυξε το όραμα και τους στόχους της Tesla.

Κι επειδή μου είναι πιο εύκολο να μιλήσω με αριθμούς:

  • Ο στόχος της Tesla είναι να αντικαταστήσει με ηλεκτρικά οχήματα το 1% του παγκοσμίου στόλου αυτοκινήτων, δηλαδή 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
  • Έως το τέλος του 2021, το giga Berlin θα ξεκινήσει την παραγωγή 5.000 έως 10.000 οχημάτων.

Στις 19:00 περίπου που τελείωσε την ομιλία του, αμέσως άδειασε η σκηνή, τοποθετήθηκαν decks και ξεκίνησε το party με guest dj τον Boris Brejcha, όπου έγινε show με Tesla Coils και κάπως έτσι έκλεισε η βραδιά…

Εσύ, που έκανες υπομονή και με διάβασες έως τώρα, και είτε είσαι κάτοχος Tesla, είτε σκοπεύεις να αγοράσεις Tesla, γίνε μέλος του Tesla Owners Greece και διεκδίκησε κι εσύ την πιθανότητα να πας σε αντίστοιχο event στο μέλλον.

Και μην ξεχνάς, ασφάλισε το Tesla σου στην Anytime με 10 % έκπτωση.