Η προστασία στο διαδίκτυο αποτελεί μία μεγάλη έννοια που περικλείει πολλές και διαφορετικές πρακτικές.

Σε μία εποχή που ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας βρίσκεται «ανεβασμένο», η προστασία στο διαδίκτυο αποκτά σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.

Ας δούμε λοιπόν μερικές πρακτικές προστασίας στο διαδίκτυο που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ηρεμία σε κάθε μας πλοήγηση και συναλλαγή:

Ελέγξτε την αξιοπιστία

Το νο1 στην προστασία στο διαδίκτυο είναι ο έλεγχος των προσωπικών μας δεδομένων. Αρκετές σελίδες θα σας ζητήσουν διάφορες προσωπικές πληροφορίες όπως όνομα, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση, Α.Φ.Μ. ή τραπεζικούς κωδικούς. Εάν δε γνωρίζετε την αξιοπιστία τους και δεν είναι κάποια μεγάλη και γνωστή επιχείρηση όπως τράπεζα, ασφαλιστική εταιρία ή εμπορικό κατάστημα, τότε αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για να δείτε εάν η σελίδα είναι πραγματική ή κάποια απάτη που προσπαθεί να σας αντλήσει προσωπικά δεδομένα.

Κάντε ασφαλείς συναλλαγές

Εάν ακολουθείτε πρακτικές για προστασία στο διαδίκτυο, τότε κάθε σας ηλεκτρονική συναλλαγή θα είναι ασφαλής. Μία αξιόπιστη σελίδα επιτρέπει να κάνετε τις συναλλαγές σας μέσα από το τραπεζικό σύστημα και σας ενημερώνει με e-mail. Εάν έχετε κάνει κάποια συναλλαγή για την οποία δεν είστε σίγουρος επικοινωνήστε με την τράπεζα σας καθώς υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της.

Αλλάξτε κωδικούς

Η αλλαγή των κωδικών τραπέζης, e-mail και social media, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για την προστασία στο διαδίκτυο. Αλλάζοντας τους, έχετε τον έλεγχο των δεδομένων σας και είστε σίγουροι πως ακόμα και αν κάποιος έχει τους παλιούς, δε θα μπορεί να συνδεθεί με τους λογαριασμούς σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάζετε κωδικούς ανά δύο τρεις μήνες.

Κρατήστε τους κωδικούς προσωπικούς

Μη μοιραστείτε ποτέ και με κανέναν τους κωδικούς σας. Κρατήστε τους μυστικούς, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ή άθελά του να τους πει σε κάποιον άλλον. Ακόμα ποτέ μη μοιράζετε κωδικούς μέσα από τα social media, καθώς παραμένουν στο ιστορικό των συνομιλιών και αν κάποιος μπει στο λογαριασμό σας θα είναι πολύ εύκολο να τους ανακτήσει.

Κάντε τους σύνθετους

Όσο πιο σύνθετος είναι ένας κωδικός τόσο πιο δύσκολα σπάει. Φτιάξτε κωδικούς με αριθμούς και λέξεις που δεν παραπέμπουν όμως σε κομμάτια της ζωής σας. Ακόμα μην έχετε κοινούς κωδικούς σε όλους τους λογαριασμούς σας, διότι η παραβίαση σε έναν λογαριασμό, σημαίνει αυτομάτως παραβίαση σε όλους τους άλλους. Προστατευτείτε στο διαδίκτυο σωστά.