Τα tiny houses αποτελούν μία καινοτομία στην ιδέα της κατοικίας. Πρόκειται για πολύ μικρά, αυτόνομα ενεργειακά σπίτια που μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. 

Τα tiny houses αποτελoύν ήδη μεγάλο trend στο εξωτερικό.

Τι είναι;

Τα tiny houses είναι αυτό ακριβώς που σημαίνει και η φράση «μικροσκοπικά σπίτια». Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό concept που περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του μινιμαλισμού και της λιτότητας, χωρίς όμως την απουσία των ανέσεων.

Αυτό όμως που κάνει τα tiny houses να είναι τόσο διαφορετικά, δεν είναι ούτε το πολύ μικρό μέγεθός τους, ούτε η αξιοποίηση κάθε τετραγωνικού τους, αλλά η ενεργειακή αυτονομία και η δυνατότητα εύκολης μετακίνησης.

Ένα κινούμενο σπίτι

Η ιδέα πίσω από τα tiny houses και το σταδιακά σχηματιζόμενο «κίνημά» τους είναι η κατοχή ενός σπιτιού που καλύπτει όλες τις ανάγκες, αλλά και η δυνατότητα τοποθέτησής τους σε οποιοδήποτε σημείο θέλει ο ιδιοκτήτης. Αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομα και να παρέχουν χαμηλότερους ρύπους, αλλά και να μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή. Μοιάζουν αρκετά με τα τροχόσπιτα, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα αυτοκινούμενα και είναι εξοπλισμένα με περισσότερα συστήματα.

Στο εξωτερικό ήδη έχουν σχηματιστεί κοινότητες από άτομα που ασπάστηκαν αυτό τον τρόπο ζωής και διαμορφώνουν τη δική τους «πόλη» από tiny houses σε διάφορα ειδυλλιακά μέρη.

Υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

tiny houses

Τα tiny houses  είναι μία σχετικά νέα μόδα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα κάποια, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι απίθανο να εμφανιστεί στο μέλλον. Οι Έλληνες λατρεύουμε τις ριζοσπαστικές ιδέες, όπως και το σπίτι μας. Και ‘ο,τι αγαπάμε θέλουμε να το φροντίζουμε και να είμαστε σίγουροι για την προστασία του.

Έτσι, τα νέα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Anytime για κτίριο και περιεχόμενο, είναι αυτά που εξασφαλίζουν σε όλους την ηρεμία και τη ξεγνοιασιά που θέλουμε να έχουμε στο σπίτι μας.