Είναι συχνό φαινόμενο, εκεί που οδηγείς αμέριμνος, να ανάψει ξαφνικά ένα ή περισσότερα λαμπάκια στο καντράν του αυτοκινήτου σου και να αναρωτιέσαι τι είναι. Έχει συμβεί σε όλους τους οδηγούς και κανένας μας δε θέλει να δει ένα αναμμένο λαμπάκι την ώρα που οδηγεί.

Δε χρειάζεται όμως πανικός, καθώς πρόκειται για κάτι πολύ φυσιολογικό που τις περισσότερες φορές η λύση βρίσκεται στο συνεργείο και είναι απλή.

Πάμε να μάθουμε τι σημαίνουν τα περισσότερα από τα λαμπάκια που ανάβουν στο καντράν του αυτοκινήτου μας:

Φρένα

Ανάβει όταν χρειάζονται αλλαγή τα τακάκια, έχει πέσει η στάθμη των υγρών στο σύστημα, ή χρειάζεται κάποια ρύθμιση στο χειρόφρενο. Αν δεν έχει να κάνει με το χειρόφρενο, προγραμμάτισε άμεσα ραντεβού με έναν μηχανικό.

Σύστημα ψύξης

Πρόκειται για προειδοποίηση υπερθέρμανσης του κινητήρα. Σταμάτα, περίμενε και όταν έχει κρυώσει η μηχανή συμπλήρωσε με απιονισμένο νερό. Εάν ανάψει ξανά πήγαινε στο κοντινότερο συνεργείο.

Κινητήρας

Μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί σημαίνει πως υπάρχει κάποια βλάβη. Πολλές φορές συνοδεύεται με μείωση στις στροφές.

Χαμηλή στάθμη λαδιών

Το συγκεκριμένο λαμπάκι σημαίνει ότι το όχημά σου μάλλον χάνει λάδια. Μόλις ανάψει, φρόντισε να σταματήσεις και να καλέσεις την Οδική Βοήθεια, για να κάνει έναν έλεγχο και να συμπληρώσει λάδια αν χρειάζονται. Η αμέλεια αυτής της ειδοποίησης μπορεί να είναι αιτία για βλάβη στον κινητήρα.

λαμπάκια καντράν

ABS

Η ένδειξη για το Anti-locking Braking System ίσως σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των φρένων. Δε χρειάζεται πανικός, το καλύτερο που έχεις να κάνεις με την πρώτη ευκαιρία είναι να πας να συμβουλευτείς ένα συνεργείο.

λαμπάκια καντράν

Αερόσακοι / Ζώνη

Πολλοί θεωρούν πως είναι bug, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί σημαντική ένδειξη και σε προειδοποιεί πως κάτι δε λειτουργεί σωστά στα συστήματα που σε προστατεύουν. Καλό είναι να μην το αμελήσεις.

λαμπάκια καντράν

Μπαταρία

Είναι μία από τις κλασσικές και πλέον παραδοσιακές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, που είναι ικανή να σε αφήσει στην άκρη του δρόμου. Πρόκειται για σημάδι πως η μπαταρία του οχήματός σου, χρειάζεται λογικά αντικατάσταση άμεσα.

Πίεση ελαστικών

Αιτίες που το βλέπεις είναι είτε η χαμηλή πίεση του αέρα, είτε το κρύο, είτε κάποια βλάβη στον αισθητήρα.

λαμπάκια καντράν

Service αυτοκινήτου

Υπενθύμιση πως πλησιάζει ο χρόνος για το επόμενο service. Έχει προγραμματιστεί να ανάβει ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνεις, για να ξέρεις πότε θα κάνεις τα επόμενα service σου.

λαμπάκια καντράν

ESP/ Ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης

Εάν το βλέπεις συνέχεια αναμμένο σημαίνει πως έχει μπλοκάρει κάτι στο αντιολισθητικό σύστημα και χρειάζεται εξέταση από μηχανικό.

Το σημαντικό βέβαια δεν είναι μόνο τα λαμπάκια που ανάβουν στο καντράν, αλλά το χρώμα που έχουν, το οποίο υποδηλώνει αν είναι κάτι σοβαρό ή όχι.

  • Το πράσινο ή μπλε χρώμα έχει συνήθως ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να το αγνοούμε.
  • Το κίτρινο ή πορτοκαλί λαμπάκι δείχνει ότι το αυτοκίνητο έχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο δε χρειάζεται να σταματήσεις αμέσως, αλλά θα πρέπει να περάσεις μία βόλτα από τον μηχανικό σου.
  • Το κόκκινο λαμπάκι και ειδικά αν αναβοσβήνει, δείχνει κάποιο δυνητικό πρόβλημα, που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για αυτό είναι καλύτερα να σταματήσεις και να μιλήσεις με τον μηχανικό σου.

Όποιο λαμπάκι κι αν ανάψει στο καντράν του αυτοκινήτου σου, μην ξεχνάς πως εμείς είμαστε δίπλα σου! Μπες στο anytime.gr, βρες το πρόγραμμα με τις καλύψεις που χρειάζεσαι, επίλεξε την πλήρη Οδική Βοήθεια και για ό,τι χρειαστείς είμαστε άμεσα κοντά σου!