Ο διαγωνισμός της Anytime « Πέφτει σήμα» ξεκίνησε, και με αφορμή το γεγονός αυτό ήρθε στιγμή να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας άλλαξε. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις τροχαίες παραβάσεις, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα.

Για παράδειγμα στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, το πρόστιμο ανέρχεται στα €700. Εάν το ετήσιο εισόδημα του παραβάτη φτάνει τα €50.000, δεν έχει καμία προσαύξηση.

Από €50.001 μέχρι €100.000 το πρόστιμο διπλασιάζεται. Ενώ τριπλασιάζεται, εάν το ετήσιο εισόδημα του παραβάτη υπερβαίνει τις €100.000.

Η έκπτωση που ίσχυε για την πληρωμή του προστίμου στο χρονικό όριο των 10 ημερών καταργείται οριστικά για κάθε εισοδηματική κατηγορία.

Οι κατηγορίες των τροχαίων παραβάσεων

Οι τροχαίες παραβάσεις χωρίζονται σε κατηγορίες. Συγκεκριμένα χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχει επίσης η κατηγορία των αντικοινωνικών παραβάσεων, όπου εκτός του χρηματικού προστίμου, προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.

Αντικοινωνικές παραβάσεις είναι για παράδειγμα η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια, η χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση (επιτρέπεται μόνο το bluetooth).

Αυστηρότερες είναι οι κυρώσεις για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Προηγουμένως προβλέπονταν αφαίρεση του διπλώματος για 10 ημέρες. Με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο παραβάτης μένει χωρίς δίπλωμα για 2 μήνες.

Η κυκλοφοριακή συνείδηση είναι υποχρέωση όλων

Δεν πρέπει να βλέπουμε τις κυρώσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ως μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Έχουν σκοπό να μας υποδείξουν το λάθος, προκειμένου να μην το επαναλάβουμε.

Προφανώς, δεν είναι ασήμαντο ούτε το ποσό του προστίμου, ούτε η στέρηση της άδειας οδήγησης για δύο μήνες. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να οδηγούμε χωρίς ζώνη ασφαλείας, ούτε χρειάζεται να μιλάμε στο κινητό την ώρα της οδήγησης. Έχουμε όλο τον χρόνο όταν φτάσουμε στον προορισμό μας. Το ίδιο ισχύει και για του συνανθρώπους μας… Χρειάζεται να δείχνουμε σεβασμό στους πεζούς και στις ευάλωτες – ευπαθείς ομάδες – Α.Μ.Ε.Α.

Οι ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι για το καλό όλων μας. Η κυκλοφοριακή συνείδηση είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ασφαλιστική συνείδηση και αποτελεί την καλύτερη λύση για μία ασφαλή και ευχάριστη οδήγηση!