“Γιατί να ξαναδώσω εξετάσεις για δίπλωμα, εγώ οδηγώ καλύτερα από τους νέους”. Είναι ένα παράπονο που, αν έχουμε στην οικογένεια μας ηλικιωμένο οδηγό, έχουμε σίγουρα ακούσει.
Σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.Κ. οι οδηγοί άνω των 74 ετών, μαζί με τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν, υποχρεούνται να δώσουν ξανά εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης τους.
Η νέες διατάξεις του Κ.ΟΚ., σε καμία περίπτωση, δεν συνιστούν προσβολή στους συμπαθέστατους “παππούδες οδηγούς”. Θα ήταν άδικο, καθώς για έναν ηλικιωμένο, οδήγηση σημαίνει “ζωή”.
Εξάλλου, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν, πως οι υπερήλικες οδηγοί δεν προκαλούν περισσότερα ατυχήματα από τους νέους! Ένας ηλικιωμένος έχει ισχυρά ένστικτα αυτοσυντήρησης, όχι άγνοια κινδύνου.

Ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε υπερήλικες, σε σχέση με το σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων, στη περίοδο 2007-2016. Πηγή: CARE database, data available in May 2018
Είναι ο λόγος που οι υπερήλικες οδηγοί δεν συνηθίζουν παραβάσεις, όπως την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Επίσης έχει παρατηρηθεί, πως η προσοχή των “παππούδων οδηγών” είναι στραμμένη στον δρόμο και όχι στο κινητό τους τηλέφωνο!
Οι άδικοι “νόμοι της ζωής”
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι άδικοι “νόμοι της ζωής”. Από μία ηλικία και μετά, ο οργανισμός εξασθενεί και δεν παρουσιάζει τις ίδιες αντοχές.
Σε ένα ηλικιωμένο άτομο, είναι απολύτως φυσιολογικό, να εξασθενεί η όραση, η ακοή, όπως και τα αντανακλαστικά του. Επίσης ορισμένα φάρμακα, που μπορεί να χρειάζεται ένας υπερήλικας, επηρεάζουν αρνητικά την οδήγηση.
Η νέα τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. δεν έγινε επειδή οι ηλικιωμένοι είναι πιο “επικίνδυνοι” οδηγοί, αλλά επειδή είναι περισσότερο ευάλωτοι. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι “νόμοι της ζωής” δεν μπορούν να υποστούν καμία τροποποίηση.
Επομένως οι νέες ρυθμίσεις του Κ.Ο.Κ. φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των “παππούδων οδηγών”, όσο και των εγγονών τους.
*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας