Τα ενοικιαζόμενα οχήματα είναι η βασική προϋπόθεση για την καλοκαιρινή μας περιπέτεια. Φυσικά όμως υπάρχουν ευχάριστες περιπέτειες αλλά και δυσάρεστες. Έτσι για να αποφύγετε τις τελευταίες, θα πρέπει να προσέξετε μερικές λεπτομέρειες στους όρους αλλά και το ίδιο το όχημα που πρόκειται να νοικιάσετε.

1. Αξιοπιστία

Το βασικότερο απ’ όλα είναι να βρείτε ένα αξιόπιστο γραφείο, καθώς αυτό εγγυάται πως το όχημα που θα νοικιάσετε θα είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ένα μικρό γραφείο δεν μπορεί να είναι το ίδιο αξιόπιστο με μια μεγάλη αλυσίδα ενοικιαζόμενων οχημάτων. Κάντε έρευνα στο Internet και διαβάστε κριτικές για το κάθε γραφείο και τις υπηρεσίες του.

2. Μηχανικός έλεγχος

Πριν υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο, κάντε μια επιθεώρηση στο ενοικιαζόμενο όχημα που πρόκειται να πάρετε για τυχόν φθορές, χτυπήματα ή εμφανείς βλάβες και ζητήστε να κάνετε μια βόλτα με τον υπεύθυνο του γραφείου. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε αν το όχημα είναι συντηρημένο καλά. Ακόμη αποφύγετε οχήματα με πολλά χιλιόμετρα.

3. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω

Ίσως πιο σημαντική από την κατάσταση του ενοικιαζόμενου οχήματος είναι η ασφάλεια. Να γνωρίζετε πως όλα τα ενοικιαζόμενα οχήματα περιλαμβάνουν στην τιμή τους ασφάλεια με κάλυψη αστικής ευθύνης. Αρκετά γραφεία επιλέγουν στο «βασικό πακέτο» να προσθέσουν και επιπλέον καλύψεις, προτιμήστε τα.

4. Επενδύστε για το κάτι παραπάνω

Καλό θα ήταν να μην μείνετε στο βασικό πακέτο καθώς πολλές φορές βγαίνει πιο δαπανηρό. Προσθέστε επιπλέον καλύψεις όπως «απαλλαγή από ίδιες ζημιές» ή ακόμα καλύτερα πλήρη απαλλαγή, «κάλυψη ατυχημάτων» ή «απαλλαγή από κλοπή». Έτσι θα είστε καλυμμένοι από τυχόν παγίδες υπερχρεώσεων σε περίπτωση βλάβης.

5. Τι δεν μπορείτε να καλύψετε

Στα ενοικιαζόμενα οχήματα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύψετε φθορές που θα προκληθούν στα ελαστικά, στο κάτω μέρος των τροχών ή άλλες φθορές από κακή χρήση. Έτσι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση σε χωματόδρομους, αλλά και να έχετε ελέγξει αρκετά καλά τα ελαστικά από την αρχή.

6. Όρια ηλικίας

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο σχετικά καθώς η κάθε εταιρεία ενοικιαζόμενων οχημάτων ακολουθεί διαφορετική πολιτική. Ο γενικός κανόνας είναι πως κάθε οδηγός άνω των 25 ετών που έχει αποκτήσει δίπλωμα τουλάχιστον 3 χρόνια πριν, μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα ενοικιαζόμενα οχήματα και δεν πληρώνει επασφάλιστρο νέου οδηγού. Πέρα από αυτό, αρκετές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα και σε νεότερους οδηγούς να νοικιάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων αλλά θα πρέπει να έχουν δίπλωμα τουλάχιστον 1 χρόνο και θα πληρώσουν το επασφάλιστρο. Σε ότι αφορά τις γουρούνες ο νέος ΚΟΚ ορίζει πως ο ενοικιαστής θα πρέπει να έχει πλέον ειδική άδεια.