Μπορεί πολλά σπίτια να μην κινδυνεύουν από φωτιές γιατί δεν είναι κοντά σε δάσος, όμως όλες οι οικίες μπορούν να γίνουν εστίες πυρκαγιάς πολύ εύκολα εάν δεν προσέξουμε μερικά πράγματα.

Η πυρκαγιά που ξεκινά από το εσωτερικό του σπιτιού, αρκετές φορές είναι πολύ πιο επικίνδυνη και κοστίζει αρκετά, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να αντιδράσουμε.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το σπίτι μας να μην γίνει ποτέ εστία πυρκαγιάς:

Έλεγχος στα μάτια της κουζίνας

Οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς ξεκινούν από την κουζίνα και το πιο σύνηθες είναι από κάποιο μάτι κουζίνας που ξεχάσαμε αναμμένο. Για να μην συμβεί αυτό, φροντίστε πάντα να ελέγχετε πως τα μάτια της κουζίνας είναι κλειστά. Ένας τρόπος για να θυμάστε να τα δείτε πριν φύγετε από το σπίτι, είναι να αφήνετε τα κλειδιά σας εντός της κουζίνας.

Ποτέ μην μαγειρεύετε εάν είστε εκτός σπιτιού

Μια άλλη πολύ συχνή αιτία για να γίνει η κουζίνα μας εστία πυρκαγιάς, είναι να φεύγουμε από το σπίτι ενώ αφήνουμε φαγητό να μαγειρεύεται. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς το φαγητό μπορεί να «αρπάξει» επειδή δεν υπολογίσατε καλά το χρόνο και στη συνέχεια να μεταφέρει τη φωτιά σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. Επιβάλλεται, όταν μαγειρεύετε να είστε παρόντες στην κουζίνα και να επιβλέπετε τη διαδικασία.

Προσοχή στο τζάκι το βράδυ

Πολλές εστίες πυρκαγιών ξεκινούν από τζάκια, αρωματικά κεριά, καντηλάκια ή ακόμα και τσιγάρα που αφήσαμε αναμμένα όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθούμε ή αποχωρήσουμε από το σπίτι, φροντίζουμε πάντα να σβήνουμε κάθε ενεργή εστία όσο μικρή και αν είναι.

Φθαρμένες πρίζες

Εάν δείτε πως μια πρίζα σας είναι φθαρμένη ή κάποια συσκευή έχει φθορά στο καλώδιο, αποφύγετε την χρήση της. Απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγο ώστε να την επισκευάσει για να μην αποτελέσει εστία πυρκαγιάς μέσω κάποιου βραχυκυκλώματος.

Πυροσβεστήρες

Φροντίστε να έχετε σε προσβάσιμο σημείο εντός της κατοικίας σας, έναν ή και περισσότερους, συντηρημένους πυροσβεστήρες ώστε να μπορέσετε να κατασβήσετε άμεσα οποιαδήποτε εστία πυρκαγιάς πριν εξαπλωθεί.

Μην αφήνετε αναμμένες συσκευές και φωτιστικά

Εάν έχετε σκοπό να φύγετε από σπίτι ή να κοιμηθείτε, φροντίστε να μην παραμένουν ο φωτισμός και οι συσκευές της κατοικίας σας αναμμένες. Ο κίνδυνος ενός βραχυκυκλώματος είναι μεγάλος και έτσι μπορεί να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά.

Και μην ξεχνάτε… Ασφαλίστε την κατοικία σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!