Πριν από ένα ταξίδι είναι η ιδανική στιγμή για να κάνεις αντικατάσταση ελαστικών, ώστε να έχεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά και να πετύχεις χαμηλή κατανάλωση καυσίμων ή ενέργειας. Κι επειδή τα λάστιχα που έχει κάθε αυτοκίνητο έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, σου δείχνουμε τον τρόπο να μάθεις τις δικές σου και να κάνεις τη σωστή αντικατάσταση!

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να βρεις το σωστό ελαστικό.

GIF by ABB Formula E

Ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις;

Στο manual του κατασκευαστή αναγράφονται τα ιδανικά ελαστικά υπό τη μορφή ενός αριθμού και ενός γράμματος, για παράδειγμα 205/55R17. Αυτό μεταφράζεται σε:

  • 205 χιλιοστά στο πλάτος πέλματος
  • 55 το ύψος, που είναι γνωστό και ως προφίλ
  • 17 οι ίντσες της εσωτερικής διαμέτρου

Ο ίδιος κωδικός πρέπει να βρίσκεται αποτυπωμένος και στα πλάγια της σειράς που θα διαλέξεις.

 λάστιχα

Τι απόδοση θα έχουν;

Υπάρχουν ελαστικά τα οποία υπόσχονται ομαλή συμπεριφορά σε κάθε καιρική συνθήκη, κάποια άλλα μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, άλλα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις εκδορές και άλλα υψηλές αποδώσεις. Τα πιο πρακτικά είναι τα all seasons που προσφέρουν οικονομία στα καύσιμα.

λάστιχα

Πώς βρίσκω τη σωστή πίεση;

Αυτή αναγράφεται πάνω στο ίδιο το ελαστικό και ουσιαστικά όλες οι μετρήσεις έχουν γίνει βασισμένες σε αυτήν. Ακόμα κι αν τα ελαστικά σου έχουν μόλις κάποιους μήνες χρήσης, καλό είναι να πηγαίνεις και να συμπληρώνεις αέρα κάθε 20-30 μέρες, ειδικά εάν κάνεις πολλές μετακινήσεις. Ένα ξεφούσκωτο ελαστικό δεν αποδίδει σωστά, ούτε προσφέρει τη μέγιστη απόδοσή του.

λάστιχα

Πότε θα χρειαστεί να αλλαχθούν;

Πάνω στα ελαστικά υπάρχουν λωρίδες και κάποιες πλαστικές ακίδες. Αυτά δεν είναι ελαττώματα του καλουπιού, αλλά δείκτες ποιότητας για την αντικατάσταση. Πρακτικά τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται κάθε 3 χρόνια, είτε μετά τις 40.000 χιλιόμετρα, οπότε, όταν οι δείκτες έχουν φαγωθεί εντελώς, τότε ίσως έχει φτάσει η στιγμή να προβείς σε αλλαγή.

λάστιχα

Ρώτα έναν ειδικό

Σε περίπτωση που έχεις μπερδευτεί πολύ και δεν ξέρεις τι πρέπει να διαλέξεις, απευθύνσου σε έναν μηχανικό, ώστε να σου προτείνει ιδανικές σειρές και μάρκες.

Τώρα που έμαθες τι ισχύει για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, ενημερώσου για όλες τις καλύψεις και τα σημαντικά προνόμια που σου προσφέρει μία ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime! Kι αν έχει έρθει όντως η ώρα να αλλάξεις τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, η Anytime σε συνεργασία με τη Michelin σού προσφέρουν €25 έκπτωση στην τοποθέτηση 4 νέων ελαστικών στο δίκτυο καταστημάτων Vialider,