Τι κοινό μπορεί αν έχουν οι Αυστριακοί, οι Ιάπωνες και οι Αιγύπτιοι οδηγοί; Εκ πρώτης όψεως, κανένα! Οι Αυστριακοί οδηγοί κινούνται σε πόλεις, με άριστη οργάνωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένα αξιοζήλευτο οδικό δίκτυο.

Από την άλλη, οι Αιγύπτιοι οδηγοί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα ανυπόφορο μποτιλιάρισμα. Μία συνηθισμένη εικόνα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο «την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά λένε!

οδηγοί

Οδήγηση και κούραση

οδηγοί

Κι όμως οι Αυστριακοί οδηγοί στην Ευρώπη, οι Ιάπωνες στην Ασία και οι Αιγύπτιοι στην Αφρική, είναι οδηγοί που, σύμφωνα με την διεθνή έρευνα οδικής συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, αναφέρουν πως οδηγούν πιο συχνά σε συνθήκες κόπωσης, σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Το ποσοστό είναι μάλλον παράδοξο, καθώς λιγότερο από το 3% των συμμετεχόντων στην έρευνα, αποδέχεται ως “φυσιολογική” την οδήγηση υπό συνθήκες κόπωσης. Η πλειοψηφία αναγνωρίζει, το απολύτως αυτονόητο, πως η κούραση μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση ατυχήματος.

Και όμως ένα 25% το συμμετεχόντων παραδέχτηκε πως έχει οδηγήσει ενώ, στην κυριολεξία, δυσκολεύονταν να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά! Ας σκεφτούμε την εικόνα. Μπορούμε να μιλήσουμε για αντανακλαστικά και για χρόνο αντίδρασης, όταν ο οδηγός μετά δυσκολίας μπορεί να κρατηθεί ξύπνιος;

Η τεχνολογία πάντα βοηθάει

οδηγοί

 

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει φροντίσει και για αυτό! Τα αυτοκίνητα πλέον έχουν αισθητήρες κόπωσης, που όταν διαπιστώσουν ότι ο οδηγός κλείνει τα βλέφαρά του ή κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, τον “σκουντούν”, προειδοποιώντας τον με ηχητικά σήματα. Φυσικά αυτοί που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την αποφυγή οδήγησης σε συνθήκες κόπωσης είναι οι ίδιοι οι οδηγοί. Μην κάνουμε το λάθος και υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητές μας. Δεν πιάνουμε το τιμόνι, αν αισθανόμαστε κουρασμένοι!

Πριν οδηγήσουμε λοιπόν, φροντίζουμε πάντα να έχουμε κοιμηθεί καλά, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα στους δρόμους. Αν ταξιδεύουμε κάνουμε στάσεις, περίπου κάθε δύο ώρες, για ξεκούραση μερικών λεπτών ή ακόμα καλύτερα, για να απολαύσουμε μία κούπα ζεστού καφέ!

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Αντιλήψεις των χρηστών της οδού ως προς τη κόπωση κατά την οδήγηση”.

 

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp422.pdf