Και ποιος δεν αγαπάει τη θέα της φωτιάς σε ένα τζάκι που τρεμοπαίζει, ενώ κάθεται ήρεμος στη σωστή απόσταση; Το τζάκι δεν είναι μόνο ένα μέσο θέρμανσης, αλλά ταυτίζεται με τη θαλπωρή και τον χειμώνα. Όσο όμορφο όμως και αν είναι, άλλο τόσο ταλαιπωρία και πονοκέφαλος μπορεί να γίνει αν δε γνωρίζεις τα μυστικά για το άναμμά του.

Πριν ρίξεις λοιπόν τα ξύλα στο τζάκι σου, δες μερικά tips για να κάνεις ευκολότερο και ασφαλέστερο το άναμμά του.

Στεγνά ξύλα

Το βασικότερο είναι τα ξύλα που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις να είναι στεγνά. Είναι λάθος λοιπόν να τα αποθηκεύεις στο υπόγειο που είναι γεμάτο υγρασία. Προτίμησε εξωτερικό χώρο, αν μπορείς, που τα χτυπάει ο ήλιος, αλλά είναι προστατευμένος από τη βροχή. Οι παλέτες και οι μουσαμάδες θα σε βοηθήσουν.

Μη βάλεις πολλά ξύλα

Εάν δε θες να γεμίσεις καπνούς, ξεκίνα με μία μικρή ποσότητα ξύλων και μείνε σε αυτή. Όσο περισσότερα βάζεις, τόσο ισχυρότερη θα γίνει η φωτιά και αν η καμινάδα δεν είναι καθαρή ή πολύ μεγάλη, ο καπνός θα αναζητήσει διαφυγή εντός του χώρου.

Τοποθέτησέ τα σωστά

Το μυστικό είναι να βάλεις τα ξύλα στο πίσω μέρος και να έχουν μεταξύ τους μία απόσταση, ώστε να «αναπνέει» η φωτιά. Από κάτω βάλε ξερά κλωνάρια και εφημερίδα με λίγο οινόπνευμα, ώστε να λειτουργήσουν σαν προσάναμμα.

Απόφυγε τα εύφλεκτα αντικείμενα

Επειδή πάντα μπορεί να πεταχτεί μία σπίθα, φρόντισε να μην υπάρχουν εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στην εστία. Τέτοια είναι τα συνθετικά χαλιά, οι κουρτίνες και διάφορα διακοσμητικά.

Προστατευτικό πλέγμα

Τα ξύλα αν δεν έχουν στεγνώσει καλά κρατούν ακόμα υγρασία. Έτσι, όταν καίγονται ενδέχεται να σπάσουν και να πετάξουν σπίθες. Για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα υπάρχει πάντα το προστατευτικό πλέγμα. Επιπλέον, φρόντιζε να κρατάς σε απόσταση τα παιδιά και τα κατοικίδιά μας, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη φωτιά.

Μη ρίξεις νερό!

Άσε τη φωτιά να σβήσει φυσικά. Εάν ρίξεις νερό η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσει σπασίματα στα πυρότουβλα ή τα μεταλλικά στοιχεία.

Τώρα που ξέρεις πώς θα ανάψεις ένα τζάκι σωστά, τι λες να σκεφτείς ξανά όλα όσα σχετίζονται με την προστασία του σπιτιού σου; Γιατί τώρα έχεις κίνητρο με την απίστευτα οικονομική ασφάλεια κατοικίας της Anytime. Ασφαλίζεις το κτίριο του σπιτιού σου, το περιεχόμενό του ή συνδυαστικά και τα δύο με 10% επιπλέον έκπτωση και προστατεύεις τον αγαπημένο σου χώρο από φωτιά, κλοπή, σεισμό, ζημιές από νερά και από οποιοδήποτε απρόοπρο περιστατικό μπορεί να συμβεί καθημερινά.