Η AI, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνει ολοένα και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας και φέρνει σημαντικές αλλαγές, αλλά και κινδύνους και νέα προβλήματα.

Τα smartphones μπορεί να αλλάξαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας, όμως ήδη βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή όπου η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση θα αποκτά όλο και μεγαλύτερο έλεγχο σε κάθε πεδίο.

Η AI είναι εδώ και έφτασε η ώρα να δούμε το μέλλον από την κλειδαρότρυπα.

Οι μεγάλες θετικές αλλαγές

Όλη η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι το πώς θα εκπαιδεύεται και το ποιους ρόλους θα αποκτήσει. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε μακριά από έναν κόσμο όπου πολλές από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και κάποιες υποχρεώσεις μας θα εκτελούνται αυτόματα. Ο χρόνος που θα κερδίζουμε θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα τα οποία μας γεμίζουν πολύ περισσότερο και μας κρατούν χαρούμενους και σε ευεξία.

Ένα νέο μοντέλο εκμάθησης

Μία πρόκληση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται τα μαθήματα, αλλά και οι αλλαγές στο γράψιμο μίας ακαδημαϊκής εργασίας, για παράδειγμα. Μαθητές και φοιτητές θα έρχονται σε επαφή με τη γνώση με διαφορετικούς τρόπους απ’ ότι εμείς. Αυτό δεν γνωρίζουμε όμως τι συνέπειες θα έχει ακόμη.

Κινδυνεύουν οι δουλειές μας;

Μία πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ έδειξε πως στις ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσε να επηρεαστεί έως και το 40% των θέσεων εργασίας από την είσοδο της AI.

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα αντικατάσταση από τις μηχανές, όπως φοβούνται πολλοί, αλλά σε μεγάλο βαθμό υποβοήθηση του εργαζομένων. Έτσι η μεγάλη πρόκληση για πολλούς θα είναι να μάθουν νέα συστήματα, να δουν αλλαγή στον τρόπο που εργάζονται, αλλά και να συνηθίσουν πως ο συνάδελφος τους θα είναι ένα «ρομπότ».

Πόσο βιώσιμο είναι όμως όλο αυτό;

Δυστυχώς με την παρούσα τεχνολογία το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι πόροι που καταναλώνει σε επίπεδο ενέργειας. Για παράδειγμα ένα prompt που παράγει μία ψηφιακή εικόνα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.5 λίτρο νερού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθούν νέες τεχνολογίες ως προς το κομμάτι της ενέργειας και της ψύξης των συστημάτων, ώστε η AI να γίνει πιο πράσινη.

Τι είναι τελικά αλήθεια;

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στο τέλος της ημέρας να λαμβάνουμε σωστή πληροφόρηση. Σχεδόν όλοι οι ειδικοί εξηγούν πως το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της παραπληροφόρησης, εάν δεν τεθούν αυστηροί κανόνες και ταυτόχρονα δεν υπάρξουν περιορισμού, αλλά και εκπαίδευση των ίδιων των πολιτών.