Είσαι ανυπόμονος στο φανάρι… Κορνάρεις πριν καλά καλά ανάψει πράσινο. Ανάβει πράσινο και εσύ, έχεις ήδη ξεκινήσει. Λοιπόν άκου, για την ακρίβεια διάβασε προσεκτικά. Η προσωπικότητα ενός οδηγού καθορίζεται από την ηλικιακή του ωριμότητά -διανοητική και συναισθηματική- και κατ’ επέκταση ορίζει, τις κινήσεις του στο δρόμο και τις αντιδράσεις του σε στιγμές πίεσης.

Σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που οδηγεί, καθρεφτίζει το συναισθηματικό του κόσμο… και η αλήθεια είναι ότι όταν οδηγεί επιθετικά, αυτό φαίνεται. Ο θυμός του στρέφεται προς τους άλλους οδηγούς, προσφέροντας μία προσωρινή ανακούφιση στον ίδιο, καθιστώντας ωστόσο την οδήγησή του επικίνδυνη.

Για πρώτη φορά λοιπόν ο ΚΟΚ αλλάζει, προβλέποντας ποινές “αντικοινωνικής συμπεριφοράς”.

Ναι! Θεωρείται –και είναι- αντικοινωνική συμπεριφορά έναντι των πεζών ή άλλων οδηγών, το να οδηγεί κάποιος επιθετικά. Αυτό, χαρακτηρίζεται ως “σύνδρομο επιθετικής οδήγησης” (road rage).

Οι συνέπειες του θυμού στην οδήγηση

Όταν ένας οδηγός κυριεύεται από θυμό, χάνει την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή του. Ευρισκόμενος σε έντονη ψυχολογική φόρτιση, υπερεκτιμά τις δυνατότητές του, με αποτέλεσμα να προκαλεί μία σειρά από παραβάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνηθέστερων παραβάσεων αποτελεί η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, καθώς και η μειωμένη τήρηση χρονοαπόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος και ο κίνδυνος, που πολλές φορές μεταφράζεται σε ανθρώπινα θύματα και απώλειες σε ζωές.

Δεν κερδίζουμε τίποτα με τον θυμό!

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι κακοί και απρόσεχτοι οδηγοί υπάρχουν παντού. Προφανώς και θα τους συναντήσεις καθώς οδηγείς. Η καλύτερη λύση όμως είναι να τους αγνοήσεις.

Αντί να τσακωθείς, προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις, ώστε να καταπολεμήσεις τα αρνητικά συναισθήματα. Βάλε στο ραδιόφωνο τη μουσική που σού αρέσει και σίγουρα θα χαλαρώσεις.

Αν πάλι δε σε βοηθάει ούτε αυτό, κάνε μία στάση για να ηρεμήσεις – καθάρισε το μυαλό σου, φτιάξε τις ανάσες σου- και συνέχισε μετά τον προορισμό σου.

O Μπέρτραντ Ράσελ χαρακτήριζε τον θυμό ως μία “σπατάλη ενέργειας”. Έλεγε χαρακτηριστικά πως “το να θυμώνεις με κάποιον που συμπεριφέρεται άσχημα, είναι σαν να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά”. Φυσικά και είχε δίκιο.

Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος, όχι μόνο στην οδήγηση, αλλά και στην ίδια την ζωή!

*Για την συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την διπλωματική εργασία του Ορέστη Γαβαλά, “Η Επιρροή του Θυμού στην Οδική Συμπεριφορά και Ασφάλεια”, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018.