Mπορούμε άραγε να κάνουμε συγκροτημένες σκέψεις όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση θυμού; Η απάντηση είναι μονολεκτική. Όχι! Πόσο μάλλον να οδηγήσουμε προσεκτικά.

Τα έντονα συναισθήματα αποπροσανατολίζουν την προσοχή και την ψυχραιμία μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο, μιας και δεν είμαστε ρομπότ ή μηχανές.

Ας φέρουμε λοιπόν μία εικόνα στο μυαλό μας. Πώς θα μας φαίνονταν αν, κατά την διάρκεια της οδήγησης, ξαφνικά μας άρπαζε το τιμόνι ο συνοδηγός μας; Και μόνο που το σκεφτόμαστε, σίγουρα καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνο είναι.

Αυτό ακριβώς, όμως, είναι στην πραγματικότητα ο θυμός! Ένας «ύπουλος» συνοδηγός που μπορεί, όπως αναφέραμε και πιο πριν, να μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή μας.

Κινείται τόσο «ύπουλα», που δεν επηρεάζεται από τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ, ούτε ανιχνεύεται από τις κάμερες της τροχαίας.

Οι συνέπειες του θυμού

Ένας οδηγός, υπό την επήρεια θυμού, βλέπει ανταγωνιστικά όλο το περιβάλλον του. Από τους άλλους οδηγούς, μέχρι ακόμα και τους πεζούς. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Κατ΄αρχήν η απόσπαση της προσοχής του. Το τελευταίο πράγμα, που θα σκεφτεί ένας οδηγός κυριευμένος από θυμό, είναι να προσέξει την τήρηση της προτεραιότητας ή να σταματήσει σε μια πινακίδα STOP.

Επίσης, το αυτοκίνητο ενός θυμωμένου οδηγού μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιθετικό “‘όπλο”. Έχει αποδειχτεί πως ο θυμός συνδέεται από μια σειρά από παραβάσεις με κυριότερη την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Παραβάσεις που δεν θα τις κάναμε, αν ήμασταν ψυχικά ήρεμοι. Για αυτό, όμως, ο θυμός είναι τόσο «ύπουλος» συνοδηγός.

Επομένως γιατί να τον αφήσουμε να μας “πάρει” το τιμόνι από τα χέρια; Το μόνο που χρειάζεται κατά την οδήγηση είναι ηρεμία, ψυχραιμία, καλή διάθεση και θετικές σκέψεις!

*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εργασία των Ορέστη Γαβαλά, Παναγιώτη Παπαντωνίου και Γιώργου Γιαννή “Η επιρροή του θυμού στην οδική συμπεριφορά και ασφάλεια” στο Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/Gavalas-ad81.pdf