Αν σκεφτούμε κάποιους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε μία πόλη, εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μία πολύ καλή λύση για κοντινές αποστάσεις είναι τα ηλεκτρικά πατίνια. Έτσι, ξεμπερδεύουμε από την κίνηση και το παρκάρισμα! Άλλες λύσεις είναι το ποδήλατο, ή ακόμα και το περπάτημα, ένας ιδανικός συνδυασμός μετακίνησης και άσκησης. Σίγουρα η εύκολη λύση είναι το προσωπικό μας αυτοκίνητο, αν και (κακά τα ψέματα) ειδικά τώρα το “εμπιστευόμαστε” ακόμη περισσότερο.

Θα μπορούσε όμως αυτή η “αγάπη” που πάντα είχαμε για το αυτοκίνητό μας να οδηγήσει σε έναν νέο και έξυπνο τρόπο μετακίνησης;

Κι όμως ναι, με την υπηρεσία του car sharing, που είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πολύ απλά να μοιραζόμαστε το αυτοκίνητό μας για κοινόχρηστες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση βέβαια η ζωή μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.

Η υπηρεσία του carsharing

car sharing

Όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής Θάνος Βλαστός της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «θα κυκλοφορούν λιγότερα οχήματα στις πόλεις και όσα κυκλοφορούν θα χρησιμοποιούνται συλλογικά ή θα ανήκουν σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες». Πρωτοπόρος στην εισαγωγή του car sharing υπήρξε η Ελβετία, από το μακρινό 1987, ακολούθησαν Αυστρία και Δανία το 1997 και μετέπειτα άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την είσοδό μας στην ψηφιακή εποχή, το car sharing θυμίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων, με τη διαφορά όμως ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μπορούν να φέρνουν σε επαφή ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με άλλους χρήστες!

Σύμφωνα με την Ιωάννα Παγώνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, «τα προάστια της Αθήνας θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή» για το car sharing, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σίγουρα το car-sharing αποτελεί μία πρωτοποριακή αλλαγή που κάνει ουσιαστικά το αυτοκίνητο μας κοινόχρηστο μέσο μετακίνησης. Μία αλλαγή, που προφανώς και δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη και ειδικά στις συνθήκες που ζούμε τώρα, αλλά ίσως θα πρέπει να προσπαθήσουμε μελλοντικά, όσο και αν μας “ξενίζει” λίγο να μοιραστούμε το “πολυαγαπημένο” μας Ι.Χ.!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση του προγράμματος “Βιώσιμη κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις” υπό την επιμέλεια του καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Γιαννή για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp426.pdf