Επηρεάζεται αλήθεια o τρόπος που οδηγούμε από κάποια χαρακτηριστικά μας; Το φύλο μας για παράδειγμα παίζει ρόλο στην οδήγησή μας;

Από τη μία κάποιοι άνδρες υποστηρίζουν ότι :

  • οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια απ΄ ότι οι γυναίκες.
  • έχουν περισσότερη εμπειρία, επειδή οδηγούν συχνότερα.
  • έχουν από τη φύση τους καλύτερη αντίληψη του χώρου και πιο γρήγορα αντανακλαστικά.
  • είναι πιο προσεκτικοί και κάνουν μεγάλα ταξίδια, χωρίς να κουράζονται.

Ενώ κάποιες γυναίκες τονίζουν ότι:

  • είναι πιο προσεκτικές και δεν τρέχουν.
  • δεν προκαλούν τόσα τροχαία ατυχήματα, όσα οι άνδρες.
  • αποφεύγουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • οδηγούν με περισσότερη υπομονή και όχι επιθετικά.

Αλήθεια ή Ψέματα; Τι έχουν να μας πουν οι έρευνες;

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου:

Οι άνδρες και ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία εμπλέκονται σε περισσότερα τροχαία ατυχήματα απ΄ ότι οι γυναίκες. Συγκεκριμένα το 63% περίπου των ανδρών θεωρούνται υπεύθυνοι για τροχαία ατυχήματα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι περίπου 55%.

Οι άνδρες οδηγοί αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, όταν οδηγούν.

Τα περισσότερα θύματα στους δρόμους είναι άνδρες.

Οι άνδρες και κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία οδηγούν πιο επικίνδυνα και εμπλέκονται σε περισσότερα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με το πρακάτω διάγραμμα.

Από την άλλη, οι γυναίκες οδηγοί κάνουν περισσότερα λάθη, όταν οδηγούν και η προσοχή τους αποσπάται πιο εύκολα απ΄ ότι των ανδρών.

Όμως η οδική ασφάλεια των γυναικών από το 2001 έχει βελτιωθεί συγκριτικά με την οδική ασφάλεια των ανδρών και φαίνονται πιο δεκτικές σε εκστρατείες ενημέρωσης για σωστή οδική συμπεριφορά.

Οι γυναίκες έχουν πιο θετική στάση και τηρούν περισσότερο τον Κ.Ο.Κ. (ταχύτητα, ζώνη ασφαλείας, κράνος, αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

Το 2012 διαπιστώθηκε ότι το 96% των γυναικών χρησιμοποιεί ζώνες ασφαλείας, είτε ταξιδεύουν ως οδηγοί είτε ως συνεπιβάτες. Από την άλλη, το 89% των ανδρών φορούν ζώνες, όταν είναι οδηγοί, και το 84% όταν είναι συνοδηγοί.

 

Στερεότυπα ή πραγματικότητα;

Καλό είναι να μην βάζουμε ταμπέλες και να μη μένουμε σε στερεότυπα! Όπως υπάρχουν πολύ καλοί άνδρες οδηγοί με γρήγορα αντανακλαστικά έτσι υπάρχουν κι εξίσου καλές γυναίκες οδηγοί.

Όπως υπάρχουν πολλές γυναίκες που οδηγούν πολύ προσεκτικά, υπάρχουν και άνδρες, που δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιάσουν τον Κ.Ο.Κ και οδηγούν με μεγάλη ασφάλεια και σεβασμό προς τους άλλους.

Τελικά, ο τρόπος οδήγησης έχει να κάνει περισσότερο με το χαρακτήρα του καθενός. Σκοπός είναι, να προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι, να οδηγούμε ασφαλέστερα και ίσως κάποια στιγμή να φτάσουμε στα πρότυπα των Νορβηγών.

Πηγές:

SARTRE European road users’ risk perception and mobility, 2012

National Technical University of Athens (NTUA), the Austrian Road Safety Board (KFV) and the European Union Road Federation (ERF) for the European Commission DG Mobility and Transport

CARE database,  May 2018

NTUA, 2005

Care (European Road Accident Database) European Commission – DG MOVE, July 218