Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών σε συνδυασμό με την καινοτομία και τις πρωτοποριακές ιδέες, αλλάζουν τους κανόνες παιχνιδιού στον κλάδο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προσφέροντας λύσεις σε πολλαπλά καίρια ζητήματα.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, η INTERAMERICAN μέσω της Anytime, υποστηρίζει το CrowdHackathon – μία δράση ανοιχτής καινοτομίας – που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στο INNOVATHENS στο Γκάζι, με θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών και την επιχειρησιακή καινοτομία στον τομέα της ασφάλισης.

Λίγα λόγια από την ομάδα A.S.A.P που διακρίθηκε πέρυσι στο διαγωνισμό CrowdHackathon, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση…

Συναντήσαμε την ομάδα A.S.A.P. – As Safe As Possible – και ζητήσαμε να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας

 

Πώς ήταν οι –σχεδόν 50!-  ώρες που περάσατε μαζί στο CrowdHackathon της προηγούμενης χρονιάς;

Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να περνάμε καλά, να διοχετεύουμε τη δημιουργικότητά μας, να γνωρίζουμε νέα πράγματα… και να συνεργαζόμαστε με νέο κόσμο.

Βλέπετε, τα hackathon είναι ιδανικά event για αυτά τα πράγματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εφαρμογή σας…

Η ROSA… έτσι την ονομάσαμε την εφαρμογή μας, έχει σχετικά απλό τρόπο λειτουργίας. Λαμβάνει το ιστορικό τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο και το στίγμα από το smartphone του χρήστη. Στη συνέχεια, με κατάλληλη επεξεργασία δημιουργείται ένας χάρτης επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, ανάλογα με το πλήθος και τη σοβαρότητα των συμβάντων σε κάθε σημείο.

Μόλις ο χρήστης της εφαρμογής πλησιάσει προς ένα σημείο υψηλής επικινδυνότητας, τον προειδοποιεί με ηχητικό μήνυμα, ώστε να πράξει ανάλογα, π.χ. να κόψει ταχύτητα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δε μένει μόνο εκεί, κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά, δημιουργώντας το προφίλ του οδηγού με γνώμονα τον τρόπο οδήγησής του. Συλλέγει δηλαδή δεδομένα που αφορούν τόσο την οδήγησή του στο δρόμο, όσο και δεδομένα που αφορούν τη συντήρηση του οχήματος.

Όσο ο οδηγός βελτιώνει τον τρόπο οδήγησής του και συντηρεί το όχημά του σε τακτά χρονικά διαστήματα, η ασφαλιστική εταιρία τον ανταμείβει με έκπτωση στα ασφάλιστρά του.

Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με τα τροχαία ατυχήματα;

Παραδόξως, η ιδέα ανήκει σε ένα από τα μέλη της ομάδας μας που… δεν έχει δίπλωμα οδήγησης.

Βασικός κορμός της ιδέας ήταν η ταξινόμηση επικινδυνότητας του οδικού δικτύου και αυτό γιατί δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, η τελική μορφή της ιδέας προήλθε έπειτα από συνεννόηση και πολλές ιδέες από όλους, τις πρώτες ώρες του hackathon.

Μέσα από την εφαρμογή δημιουργείται ένα προφίλ του χρήστη για τον τρόπο που οδηγεί. Πώς αυτό το προφίλ βοηθά το χρήστη να επαναξιολογήσει την οδική του συμπεριφορά και τελικά να τη βελτιώσει;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση του ίδιου του χρήστη , καθώς και τη θέλησή του να βελτιωθεί.

Σε συνάρτηση με το οικονομικό όφελος και την «επιβράβευση» μέσω των ασφάλιστρων, το οποίο αποτελεί ένα βασικό κίνητρο, είναι πιθανό να παρατηρηθεί βελτίωση στον τρόπο οδήγησης των χρηστών.

Από την άλλη πλευρά εμείς, με την εφαρμογή αυτή στοχεύουμε σε μία πιο υπεύθυνη και ασφαλή οδήγηση, συμβάλλοντας ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.

Τι προβλήματα λύνει τελικά μία τέτοια εφαρμογή;

Η εφαρμογή δε λύνει το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων.

Παρόλα αυτά, συμβάλλει στη σωστή οδική συμπεριφορά… Ξέρετε, η κυκλοφοριακή παιδεία είναι σίγουρα δύσκολο να αλλάξει, εάν κάποιος δεν την ενστερνιστεί από τα παιδικά του χρόνια.

Το σημαντικότερο σε αυτό το σημείο που θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι λιγότερα ατυχήματα σημαίνουν λιγότερο κόστος για επιδιόρθωση ζημιών, για αποζημιώσεις, αλλά πάνω από όλα λιγότερες χαμένες ζωές.

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;

Αυτή τη στιγμή, μετά από καιρό, έχουμε τον χρόνο για τα επόμενα βήματα της εφαρμογής.

Ασχολούμαστε με το κομμάτι του αλγορίθμου χαρτογράφησης, ενώ παράλληλα κοιτάμε την προτυποποίηση του προγραμματιστικού μέρους. Επιπλέον, έχουμε αναλάβει καθήκοντα σχεδιασμού του ευρύτερου workflow και των δυνατοτήτων της εφαρμογής.

Πληροφορίες:

Το Crowdhackathon #Insurance2.0 διοργανώθηκε από την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και την Ethosmedia στο πλαίσιο της δράσης ανοικτής καινοτομίας Crowdhackathon.

Συμμετείχαν νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, designers, στελέχη επικοινωνίας & marketing, στελέχη από τον ασφαλιστικό τομέα και φοιτητές. Οι ετερόκλητες αυτές ομάδες συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη εφαρμογών γύρω από την ασφάλιση, προωθώντας ταυτόχρονα τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Έλαβαν μέρος 10 ομάδες με εφαρμογές που κάλυψαν θέματα όπως IOT, blockchain, insurance marketplaces, νέα ασφαλιστικά προϊόντα γύρω απο το insurtech κ.α

Ομάδα ASAP (As Safe As Possible):

Αλέξανδρος Βούκενας

Κωνσταντίνος Κεχαγιάς

Νίκος Κόβας

Γεώργιος Μαϊσμάζης

Κωνσταντίνος Τσιάκας