Πολλά χρόνια πριν ο Igor Stravinsky (1882-1971), συνθέτει το γνωστό χορόδραμα « Η ιεροτελεστία της Άνοιξης».Το έργο κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το 1913, με αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Το σενάριο του έργου ανήκει στον ίδιο το συνθέτη και ουσιαστικά αφορά στην ανθρωποθυσία μιας νεαρής κοπέλας, με σκοπό των εξευμενισμό των Θεών της Άνοιξης και την αναγέννηση της Φύσης μετά το δύσκολο και μακρύ χειμώνα.

Το έργο, προσωπικά, είναι από τα αγαπημένα μου λόγω της τρομερής ενέργειας που σου μεταφέρει, αλλά και του υπέροχου μηνύματος του ερχομού της Άνοιξης. Της υπέροχης για εμένα εποχής  – που δεν έχω αλλεργίες – άνοιξης!

Έχει τύχει σίγουρα να ακούσεις πολλούς φίλους σου να σου περιγράφουν πόσο υποφέρουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης από τις αλλεργίες τους. Μπορεί ακόμα και να το ζεις εσύ ο ίδιος. Τι είναι όμως εν τέλει η αλλεργία, και τι συστήνουν οι ειδικοί να κάνουμε για να μην υποφέρουμε τόσο;

Η αλλεργία είναι ένας αριθμός καταστάσεων που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα.

Οι πιο συχνοί τύποι αλλεργιών είναι:

Αλλεργίες στη γύρη φυτών και δέντρων

Δερματικές αλλεργίες

Τροφικές αλλεργίες

Αλλεργίες από τσίμπημα εντόμου

Αλλεργίες στο τρίχωμα ζώων

Αλλεργίες σε φαρμακευτικές ουσίες

Τα συμπτώματα μίας αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα οφθαλμών, καταρροή, φτέρνισμα, ρινίτιδα, κόπωση, πονοκέφαλο, βήχα, φαγούρα και άσθμα.

Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αποφύγεις τις αλλεργίες, μπορείς όμως να ανακουφίσεις τα συμπτώματά σου με φαρμακευτικά σκευάσματα όπως τα αντιισταμινικά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις αλλεργικού άσθματος, όπου ένας αλλεργιολόγος θα σε συμβουλέψει ποιο είναι το καλύτερο για εσένα σκεύασμα. Το κυριότερο όμως είναι να μάθεις να αποφεύγεις τους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Μία μικρή συμβουλή που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμη είναι… Να φροντίζεις κατά τη διάρκεια της έξαρσης να αερίζονται καλά οι χώροι που βρίσκεσαι και να διατηρούνται καθαροί. Η σκόνη μόνο κακό μπορεί να κάνει. Απέφυγε την επαφή με τα κατοικίδια αν έχεις αλλεργία στο τρίχωμα ζώων και φρόντιζε για το συχνό πλύσιμο των χεριών σου αν έρθεις σε επαφή μαζί τους. Αν έχεις κατοικίδιο ο ίδιος, δώσε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει το χώρο όπου κοιμάται και απλά κράτησέ το μακριά από τη κρεβατοκάμαρα… Και όχι μακριά από τη ζωή σου!

Σε υπαίθριους χώρους, να φοράς πάντα ρούχα με μακριά μανίκια.

Μάλιστα, αν γνωρίζεις ότι έχεις τροφική αλλεργία, πάντα να ελέγχεις τα συστατικά ενός τροφίμου πριν το καταναλώσεις. Κράτα στα πράγματά σου αντιισταμινικά κι αν έχεις άσθμα είναι απαραίτητα τα εισπνεόμενα σκευάσματα που σου έχουν συνταγογραφήσει!

Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποια φαρμακευτική ουσία (π.χ ασπιρίνη, ξυλοκαΐνη), φρόντισε να αναγράφεται πάνω στο βιβλιάριο υγείας σου, ή στη κάρτα ασφάλισής σου.

Αν υποψιάζεσαι πως έχεις αλλεργία σε κάτι, συμβουλέψου το γιατρό σου και κάνε το αντίστοιχο test.

Μην αγχώνεσαι όμως.

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, άνοιξη είναι και θα περάσει.