Οι πιο επεισοδιακές Αμερικάνικες εκλογές πέρασαν και ο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ (αν δεν προκύψει βέβαια και κάτι νεότερο από τον Τραμπ😊).

Για να δούμε όμως κάποια από τα σημαντικότερά αυτοκίνητα των προέδρων, γιατί όπως είναι λογικό δεν μπορούν οι πλανητάρχες να κυκλοφορούν με οποιοδήποτε όχημα.

Το White Steamer του Ταφτ

Ας πάμε αρκετά πίσω, εκεί γύρω στο 1909, που ο 27ος πρόεδρος Taft μετέτρεψε τους στάβλους του Λευκού Οίκου σε γκαράζ, αγοράζοντας τρία αυτοκίνητα. Άρχισε να κυκλοφορεί με το πρώτο προεδρικό αυτοκίνητο, ένα ατμοκίνητο White Steamer, όταν ανακάλυψε ότι μπορούσε να κρυφτεί από τους φωτογράφους με ένα σύστημα καπνού που διέθετε. Ενίσχυσε τη σχέση του Λευκού Οίκου με τα αυτοκίνητα και προώθησε την υιοθέτηση του αυτοκινήτου στην Αμερική.

Η Lincoln K Sunshine Special του Ρούσβελτ

 

Το 1939, ο 32ος πρόεδρος Ρούσβελτ απέκτησε την πρώτη προεδρική λιμουζίνα, μία Lincoln K Sunshine Special. Ονομάστηκε έτσι, γιατί η κορυφή ήταν συχνά ανοιχτή. Διέθετε χώρο για 10 επιβάτες, δύο εφεδρικά λάστιχα τοποθετημένα στο πλάι, πομποδέκτη ραδιοφώνου και λαβές για πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές των μυστικών υπηρεσιών. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ τροποποιήθηκε και απέκτησε θωρακισμένες πόρτες και παράθυρα κι έναν χώρο για πολυβόλα όπλα.

Η Lincoln Cosmopolitan του Τρούμαν

Όταν εκλέχτηκε ο πρόεδρος Τρούμαν επέλεξε 10 Lincoln Cosmopolitans, μία από τις οποίες ήταν θωρακισμένες. Οι λιμουζίνες είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας και επιπλέον χώρο για τις ανάγκες των ψηλών μεταξωτών καπέλων εκείνης της εποχής. Για την ιστορία, ο λόγος που ο Τρούμαν στράφηκε σε αυτά τα οχήματα είναι, γιατί οι άνθρωποι της General Motors αρνήθηκαν να του δανείσουν κάποια οχήματα Cadillac για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας, επειδή πίστευαν ότι θα χάσει. Κι έτσι ο Τρούμαν, όταν εξελέγη, στράφηκε στους ανταγωνιστές τους.

Η Lincoln Continental του Κέννεντυ

Ένα από τα πιο γνωστά αυτοκίνητα στην ιστορία, αφού σε αυτήν δολοφονήθηκε ο Τζων Κέννεντυ. Ήταν το πιο εξελιγμένο προεδρικό αυτοκίνητο, με πόρτες που άνοιγαν ανάποδα, με τεχνολογικά gadgets εκείνης της εποχής και τρία σετ αφαιρούμενων οροφών. Το αυτοκίνητο ωστόσο μετά τη δολοφονία δεν αποσύρθηκε, γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να κατασκευαστεί ένα νέο προεδρικό αυτοκίνητο. Επισκευάστηκε όμως και έγινε αλεξίσφαιρο, παραμένοντας στην προεδρική υπηρεσία για αρκετά ακόμα χρόνια.

Η Cadillac του Ομπάμα

Πρόκειται για λιμουζίνα βάρους 8 τόνων με το ψευδώνυμο «The Beast», το Τέρας, το Κτήνος. Θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο όχημα μοιάζει περισσότερο με τανκ με δυνατότητες αυτοκινήτου μυστικού πράκτορα. Έχει αλεξίσφαιρο γυαλί πάχους 5 ιντσών και το εσωτερικό του είναι πλήρως σφραγισμένο, για να προστατεύει τους επιβάτες σε περίπτωση χημικής επίθεσης. Διέθετε ακόμα φώτα νυχτερινής όρασης, πυροβόλο δακρυγόνου, ελαστικά run flat, για να μπορεί να κινηθεί ακόμα και με σκασμένα λάστιχα. Σε ειδικό χώρο έχει απόθεμα αίματος με την ομάδα αίματος του προέδρου.

Η νέα Cadillac του 2018 του Τραμπ

H νέα έκδοση του «The Beast» είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Είναι τόσο ανθεκτικό που μπορεί να αντέξει και βομβιστική ή χημική επίθεση. Οι πόρτες του είναι θωρακισμένες πάχους 8 ιντσών και το βάρος μίας πόρτας ζυγίζει όσο αυτές ενός αεροσκάφους Boeing 757. Έχει ρεζερβουάρ καυσίμου γεμάτο με αφρό για την αποφυγή έκρηξης και μάσκες οξυγόνου.

Για λόγους ασφαλείας τα προεδρικά αυτοκίνητα, όταν ‘συνταξιοδοτούνται’ καταστρέφονται.