Την επιστροφή στην κανονικότητα τη βιώνεις καθημερινά. Σαν να μην άλλαξε τίποτα στους ελληνικούς δρόμους. Το καταλαβαίνεις από την κίνηση, τις φωνές και το μποτιλιάρισμα που υπάρχουν παντού και πολλές φορές σε κάνουν να χάνεις την ψυχραιμία σου. Λιγάκι αναμενόμενο βέβαια, αφού οι περισσότεροι προτιμάμε το αυτοκίνητό μας, ως το πιο ασφαλές μέσο για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, αλλά και για μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως μία εκδρομή που τόσο μας έχει λείψει.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνεις όταν πιάνεις το τιμόνι, για να κυκλοφορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο, διατηρώντας όσο μπορείς τουλάχιστον την ψυχραιμία και την καλή σου διάθεση;

Παρακάτω έχουμε συγκεντώσει τα πιο απλά tips, για να είναι safe κάθε διαδρομή σου

Ζώνη ασφαλείας

safe διαδρομή

Έχεις ακούσει τόσες και τόσες φορές τη φράση: «Η ζώνη σώζει ζωές». Και πόση αλήθεια μπορεί να κρύβει; Υπολόγισε ότι περίπου οι μισοί τραυματισμοί, αλλά και οι θάνατοι που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι επιβάτες φορούσαν ζώνη. Είναι η πιο απλή κίνηση που μπορείς να κάνεις για τη ζωή σου, μπαίνοντας στο αυτοκίνητό σου. Κι αν έχεις παιδιά φρόντισε να κάθονται σε παιδικά καθίσματα και να τους εξηγήσεις πόσο σημαντικό είναι να φοράτε όλοι ζώνες, πριν ξεκινήσετε τις διαδρομές σας.

Ταχύτητα

safe διαδρομή

Είναι η πιο βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Πρόσεχε καλά την ταχύτητα που αναπτύσσεις με το αυτοκίνητό σου και προσπάθησε να μην επιταχύνεις απότομα, ειδικά στο πορτοκαλί φανάρι. Το πορτοκαλί υπάρχει για να σε προειδοποιήσει ότι θα ανάψει κόκκινο, όχι για να τρέξεις περισσότερο. Επίσης έχε πάντα στο μυαλό σου να προσαρμόζεις την ταχύτητά σου ανάλογα με το αν γίνονται έργα στο δρόμο, αν δεν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες κι αν υπάρχουν κοντά σου παιδιά, ποδηλάτες και ηλικιωμένοι.

Κράτα αποστάσεις

Όπως ακριβώς κρατάς αποστάσεις ως πεζός, για να προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους, το ίδιο ακριβώς χρειάζεται να κάνεις και στον δρόμο. Ναι, ναι το ξέρουμε η κίνηση δεν αντέχεται κι εσύ βιάζεσαι, γιατί η ώρα περνάει κι ο μπροστινός δεν προχωράει. Κρατώντας όμως αποστάσεις, κάνεις πιο safe κάθε διαδρομή σου. Προλάβαίνεις έτσι δυσάρεστες καταστάσεις, φρενάροντας για παράδειγμα ομαλά αν χρειαστεί, κι αντιδρώντας όπως πρέπει σε μία έκτακτη περίπτωση.

Κινητό και απόσπαση προσοχής

safe διαδρομή

Το κινητό είναι το απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητάς σου. Αν τύχει και το ξεχάσεις και δεν το έχεις μαζί σου, νιώθεις κάπως σαν να έρχεται η καταστροφή. Σου δίνει όποια πληροφορία χρειάζεσαι στη στιγμή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως είναι safe να το χρησιμοποιείς και να στέλνεις π.χ. SMS την ώρα της οδήγησης, αφού πάρα πολλά ατυχήματα κάθε χρόνο οφείλονται στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Μάθε λοιπόν όσες πληροφορίες χρειάζεσαι από το κινητό σου, πριν μπεις στο αυτοκίνητό σου και ας το στην άκρη την ώρα που οδηγείς.

Το φλας και τα αλαρμ δεν είναι διακοσμητικά

Μία φυσική και συχνή αντίδραση αρκετών οδηγών, είναι να αμελούν το φλας ή τα αλάρμ. Φρόντισε όμως να μη ξεχνάς αυτά τα μαγικά φωτάκια που κάνουν safe κάθε διαδρομή σου, όταν πρόκειται να στρίψεις, να αλλάξεις λωρίδα ή να σταματήσεις, γιατί ειδοποιούν τους άλλους οδηγούς για το πώς πρόκειται να κινηθείς.

Με αυτά τα απλά tips μπορείς να κυκλοφορείς με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και μην ξεχνάς πως με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Smart Drive της Anytime, μπορείς να κερδίζεις κάθε στιγμή περισσότερα προνόμια κι εκπτώσεις, επειδή οδηγείς πιο προσεκτικά.