Τα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας είναι σίγουρα ένας πολύ καλός λόγος για να ταξιδέψεις και να τα ζήσεις από κοντά!
Και μιλώντας για ταξίδια θα πρέπει να μάθεις πως πλέον έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις τα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να συναντήσεις σε όλη σου τη διαδρομή χάρη στην εφαρμογή ROADS (http://www.meteo.gr/roads/) που δημιούργησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με την Anytime.
Τώρα λοιπόν που ξέρεις τι καιρό θα κάνει στο ταξίδι σου, για δες τα παρακάτω πασχαλινά έθιμα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις:

Ο Ιερός Νιπτήρας
Ένα από τα πασχαλινά έθιμα της Πάτμου είναι αυτό της τελετής του Ιερού Νιπτήρα. Το συγκεκριμένο έθιμο αναπαριστά το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών του Ιησού το οποίο και γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία Ξάνθου. Ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου αναλαμβάνει τον ρόλο του Χριστού και «πλένει» τα πόδια των μοναχών και των κληρικών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους.
Το κάψιμο του Ιούδα
Τα παιδιά της Θράκης γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι, ζητούν από τους κατοίκους κλαδιά που θα τα χρησιμοποιήσουν για μια μεγάλη φωτιά που ετοιμάζουν. Αυτή η φωτιά πρόκειται να κάψει ένα ομοίωμα που το ονομάζουν Ιούδα και ανάβει πάντα μόλις ολοκληρωθεί η περιφορά του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.
Τα αερόστατα του Λεωνιδίου
Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας μόλις οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο ουρανός γεμίζει από μικρά πολύχρωμα αερόστατα. Λέγεται μάλιστα πως το συγκεκριμένο πασχαλινό έθιμο ήρθε από τους ναυτικούς το 1910 όπου είδαν κάτι αντίστοιχο σε κάποια Ασιατική χώρα και το έφεραν στην πατρίδα τους.
Ο Ρουκετοπόλεμος
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το πιο «εκρηκτικό» πασχαλινό έθιμο, τον Ρουκετοπόλεμο της Χίου που γίνεται ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής. Το συγκεκριμένο πασχαλινό έθιμο κρατάει από την Τουρκοκρατία και θα το δείτε να συμβαίνει μονάχα μια φορά, το βράδυ της Ανάστασης.
Οι Μπότηδες
Το Μεγάλο Σάββατο στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας «βρέχει» μπότηδες, δηλαδή πήλινα κανάτια γεμάτα νερό. Πρόκειται για το πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει τόπο το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων και αναπαριστά τον σεισμό που έγινε στον τάφο του Ιησού κατά την Ανάσταση, σύμφωνα με τη Βίβλο.
Ο νεκρός Ζαφείρης
Την Κυριακή του Πάσχα στην Ήπειρο τα παιδιά αναβιώνουν το πασχαλινό έθιμο του νεκρού Ζαφείρη. Ένα παιδί έχει τον ρόλο του νεκρού Ζαφείρη, ενώ τα υπόλοιπα τον στολίζουν με λουλούδια και φύλλα που έχουν μαζέψει, κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες και τον μοιρολογούν. Στο τέλος όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «Ζαφείρης» ανασταίνεται και κυνηγά τα παιδιά. Όποιο «άτυχο» παιδί πιαστεί, αναλαμβάνει την επόμενη χρονιά τον ρόλο του Ζαφείρη.