Η φύση πασχίζει να ζήσει, δεν εκδικείται… Προσπαθεί να επανακτήσει τις δυνάμεις της, ανακτώντας το μερίδιο που της αναλογεί σε αυτόν τον κόσμο. Κι άλλοτε το κάνει με ορμή, κι άλλοτε με μένος, εκδηλώνοντας τη δύναμή της μέσω των φυσικών φαινομένων, εκφράζοντας έτσι την οργή της και αποτυπώνοντας τα δάκρυά της για όσα της συμβαίνουν. Μαζεύει τα κομμάτια και ξεκινάει από την αρχή, φροντίζοντας να μας κληροδοτήσει ένα υγιές περιβάλλον, για να ζήσουμε.

φύση

Τις τελευταίες όμως δεκαετίες το κλίμα αλλάζει…

Η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων επισημαίνει συνεχώς ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, σε αλλαγές στο ύψος των βροχοπτώσεων, καθώς και σε μεγάλη αύξηση του αριθμού ακραίων καιρικών φαινομένων. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και τα καιρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις κακές πρακτικές διαχείρισης, υποβάθμισης και υπερεκμετάλλευσης της φύσης, οδηγούμαστε σε ανυπολόγιστες καταστροφές, όπως αυτές που έπληξαν τη χώρα μας το περσινό καλοκαίρι. Μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές άμεσα συνυφασμένες με την κλιματική αλλαγή με έντονο σαρωτικό χαρακτήρα, κατέστρεψαν και κατέκαψαν, οτιδήποτε βρήκαν στο πέρασμά τους, δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Τις ίδιες μάλιστα μέρες που ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές, ισχυρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε σε άλλη περιοχή, ενδεικτικά παράδοξο των γεγονότων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ανεξάρτητα λοιπόν, από τα αίτια των φαινομένων αυτών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, οι κλιματικές συνθήκες συνέβαλλαν καθοριστικά. Οι παρατεταμένοι περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, οι συνθήκες ξηρασίας και οι μεγάλες ριπές ανέμων ενέτειναν το φαινόμενο αυτό, καταστρέφοντας εκατοντάδες – χιλιάδες εκτάσεις βλάστησης, αλλά και περιούσιες που βρέθηκαν στο πέρασμα της πύρινης φλόγας.

φύση

Η ιδιωτική ασφάλιση… Το όπλο στη φαρέτρα μας

Η ωρίμανση της ασφαλιστικής συνείδησης θα μπορούσε να συμβάλλει ενεργά σε όλους τους τομείς, υποστηρίζοντας το κοινωνικό σύνολο, αλλά και λειτουργώντας ουσιαστικότερα στον τομέα της οικονομίας. Σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα, όπου το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης ξεπερνάει τον μέσο όρο στην Ευρώπη, με περισσότερα από επτά στα δέκα νοικοκυριά να στεγάζονται σε δικό τους σπίτι, η αξία της ασφάλισης χρήζει επιτακτική.

Οι φυσικές καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς είναι ανυπολόγιστες και δυστυχώς επηρεάζουν όλο το κοινωνικό σύνολο. Κάθε χρόνος που περνάει τα φαινόμενα αυτά επανεμφανίζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Φαινόμενα που ούτε καν είχαμε διανοηθεί κατέκλυσαν τη χώρα μας, συνειδητοποιώντας ότι το πρόβλημα δε λύνεται μόνο με το να το κοιτάμε.

Μήπως λοιπόν η λύση είναι στην ιδιωτική ασφάλιση, ενισχύοντας τη θωράκιση της περιουσίας μας και  διασφαλίζοντας πως όποια ζημιά κι αν συμβεί σε αυτή, θα μπορέσει να αποκατασταθεί και να γίνει όπως και πριν;