Όπως φαίνεται η ζωή μας “θα γίνει πατίνι”, στην κυριολεξία! Σίγουρα μας φάνηκαν παράξενα τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, όταν τα είδαμε να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης μας.

Στην αρχή ήταν δημοφιλές μέσο μετακίνησης για τους τουρίστες, όμως γρήγορα κατέκτησαν αρκετούς συμπολίτες μας. Δεν είναι καθόλου περίεργο, αν αναλογιστούμε τα πλεονεκτήματά τους.

Είναι ένα απολύτως φτηνό μέσο μετακίνησης, που δεν “καταβροχθίζει” καύσιμα, όπως το αυτοκίνητο. Μας λύνει τα χέρια στο παρκάρισμα, έναν μόνιμο “πονοκέφαλο”, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Επιπλέον, αποτελούν έναν εναλλακτικό και ευχάριστο τρόπο περιήγησης σε μία μεγαλούπολη, χωρίς την ταλαιπωρία από την κίνηση και το κυκλοφοριακό γενικότερα.

Μία καινοτομία που απαιτεί ρυθμίσεις

Το μεγάλο πρόβλημα με τα ηλεκτροκίνητα πατίνια είναι πως εμφανίστηκαν σαν “κομήτες” στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Δηλαδή τόσο ξαφνικά, που δεν έχει προηγηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία τους.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως είναι ένα μέσο μετακίνησης, όχι ένα “παιχνίδι”. Ένα παιχνίδι δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 25χλμ./ώρα, όπως μπορεί το ηλεκτροκίνητο πατίνι.

Επομένως, οι χρήστες του πρέπει να συμμορφώνονται στις ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ειδικούς χώρους στάθμευσης τους, πόσο μάλλον όταν τα ελληνικά πεζοδρόμια είναι ήδη “ταλαιπωρημένα”.

Ήδη εξετάζονται ρυθμίσεις, όπως να πέσει το όριο ταχύτητας στα 10χλμ./ώρα, να κυκλοφορούν αποκλειστικά σε ποδηλατόδρομους, να γίνει υποχρεωτική η χρήση κράνους κ.α.

Η Ελλάδα, μία χώρα με αρνητική παράδοση οδικών ατυχημάτων, δεν έχει κανέναν λόγο να αντιμετωπίσει φοβικά ένα καινοτόμο μέσο μετακίνησης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Κωνσταντίνος Κεπάπτσογλου “είναι μία καινοτομία που πρέπει να ρυθμίσουμε, όχι να σκοτώσουμε”.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν κανόνες για την ασφαλέστερη κυκλοφορία και χρήση τους.

*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από το Δελτίου Τύπου των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την μικρο-κινητικότητα.

http://www.ses.gr/index.php/nea-kai-anakoinoseis/press-releases/1064-2019-03-20-11-00-45.html