Φαίνεται πως το “πολυσυζητημένο” έτος 2020 θα μας “ταλαιπωρήσει” λίγο ακόμα, καθώς τα φετινά Χριστούγεννα, σε όλη την Ευρώπη θα είναι διαφορετικά. Είναι αλήθεια πως τα Χριστούγεννα, χωρίς το ρεβεγιόν και χωρίς μία βόλτα στη γεμάτη από κόσμο, στολισμένη αγορά θα είναι πολύ διαφορετικά από ότι συνήθως. Δε χρειάζεται όμως να μας πάρει από κάτω, αρκεί να δείξουμε λίγη υπομονή.

Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Με ένα κλικ όλα γίνονται πιο εύκολα

Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Εξάλλου η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ, για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Για παράδειγμα, η κατάθεση πινακίδων γίνεται κυριολεκτικά “με ένα κλικ”, χωρίς να χρειαστεί ούτε δευτερόλεπτο αναμονή στην εφορία! Με μία ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα gov.gr δηλώνουμε την ακινητοποίηση του οχήματός μας, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας, η πληρωμή των οποίων πήρε παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Δεν ξεχνάμε τον ΚΟΚ!

Σε κάθε περίπτωση, όσοι μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο είτε για λόγους εργασίας, είτε για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, δεν ξεχνάμε πως οι περιορισμοί αφορούν την κυκλοφορία των οχημάτων και όχι φυσικά τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας! Μπορεί η κίνηση στους δρόμους και ειδικά τις βραδινές ώρες, να μη θυμίζει καθόλου γιορτές, αλλά προφανώς δε θα πέσουμε στην παγίδα να υποτιμήσουμε το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Και αυτά τα Χριστούγεννα, οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί!

Δεν παραβιάζουμε το όριο ταχύτητας και τηρούμε τις προτεραιότητες. Δεν ξεχνάμε τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος, όσοι οδηγούν μηχανές, φυσικά όχι «για να μη μας γράψουν».

Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Καθώς οι περιορισμοί στην κυκλοφορία αναμένεται να παραμείνουν, η εικόνα στους Ελληνικούς δρόμους θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η κίνηση θα είναι μειωμένη, αλλά οι ταχύτητες των οχημάτων υψηλότερες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης οδικών ατυχημάτων, κυρίως στις αστικές περιοχές.

Καλές Γιορτές είναι οι Ασφαλείς Γιορτές: λιγότερα χιλιόμετρα, προστασία για την υγεία!

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Road Traffic Accidents is a Pandemic comparable to Covid-19 Pandemic” του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.georgeyannis.com/road-traffic-accidents-pandemic-versus-covid-19-pandemic/