Η Μεγάλη Βρετανία έχει βυθιστεί στο πένθος από τη μέρα του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία ήταν η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια. H Ελισάβετ ανέλαβε καθήκοντα στα 25 της χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα της Βασιλιά Γεωργίου VI. Έγινε μάρτυρας μεγάλων κοινωνικών αλλαγών κι είχε μία πολύ δραστήρια ζωή.

Μία από τις δραστηριότητες που της άρεσε ιδιαίτερα ήταν η οδήγηση, καθώς αγαπούσε πολύ τα αυτοκίνητα. Μία αγάπη που ξεκίνησε από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς ήταν μέλος της Βοηθητικής Υπηρεσίας Γυναικών και υπηρέτησε ως μηχανικός. Συνεχίστηκε βέβαια και στην πορεία της ζωής της, αφού το ίδιο πάθος για τα αυτοκίνητα είχε και ο άντρας της Φίλιππος. Η Ελισάβετ μάλιστα ήθελε πολλές φορές να οδηγεί η ίδια, αν και σύμφωνα με το πρωτόκολλο έπρεπε να παίρνει μαζί της έναν σοφέρ, όπου κι αν πήγαινε.

αυτοκίνητα Ελισάβετ

Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά σε μερικά από τα εκπληκτικά αυτοκίνητα με τα οποία κυκλοφορούσε η βασίλισσα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν στόλο εξαιρετικά σπάνιων οχημάτων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

Bentley State Limousine

Πρόκειται για ένα όχημα με αλεξίσφαιρα τζάμια, 8κύλινδρο twin-turbo βενζινοκινητήρα των 6.750 κ.εκ. που η τιμή του εκτιμάται στα 11 εκατ. ευρώ. Είχε υφασμάτινα καθίσματα, ενώ από το εσωτερικό του είχε αφαιρεθεί κάθε ξύλινο και αλουμινένιο στοιχείο, ώστε να μην υπάρχει έντονος θόρυβος από ενδεχόμενη σύγκρουση των σπαθιών ή των μεταλλίων που κοσμούσαν τη στολή του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η θέση της βασίλισσας ήταν τοποθετημένη ψηλότερα από του συζύγου της, για να μην την επισκιάζει και αποτελούσε αγαπημένο όχημα του βασιλικού ζεύγους. Είναι μάλιστα και το όχημα που μετέφερε την Ελισάβετ στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου.

Mercedes Benz 600 Landaulet

Πρόκειται για ένα όχημα υψηλών προδιαγραφών που σχεδιάστηκε από τη γερμανική εταιρία μεταξύ του 1965 και του 1981. Είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά της Ελισάβετ και την είχε συνοδεύσει στην ιστορική επίσκεψή της στη Γερμανία τον Μάιο του 1965.

Αustin Princess Vanden Plas

Η συγκεκριμένη λιμουζίνα διέθετε ένα 6κύλινδρο κινητήρα 3.995 κυβικών εκατοστών και ήταν ένα όχημα στο οποίο η βασίλισσα έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση, εξαιτίας του πολυτελούς εσωτερικού του κι επειδή είχε την εμφάνιση που άρμοζε σε ένα βασιλικό αυτοκίνητο.

Daimler DS420

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε γνωστή τη μάρκα Daimelr και θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι πρόκειται για την ανεπίσημη βασιλική μάρκα. Ήταν το όχημα που επέλεγε, όταν χρειαζόταν να παρευρεθεί σε κάποιο γάμο ή κηδεία.

The Royal Gold State Coach

Είναι το πιο περίτεχνο όχημα της βασιλικής οικογένειας που χρησιμοποιούσε μόνο για τα επίσημα γεγονότα, όπως εκδηλώσεις στέψης και άλλες τελετές που είχαν σχέση με τη μοναρχία.

αυτοκίνητα Ελισάβετ

Lincoln Cosmopolitan

Aπό τα λίγα αμερικάνικα αυτοκίνητα που ανήκαν στη βασίλισσα Ελισάβετ. Το πώς κατάφερε να αποκτήσει μία από τις προεδρικές λιμουζίνες παραμένει άγνωστο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βαγόνια του συγκεκριμένου οχήματος τροποποιήθηκαν για να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ώστε να χωράει το καπέλο της βασίλισσας.