Ένα ταξίδι με τη μηχανή θεωρείται μία από τις κορυφαίες εμπειρίες για τους οδηγούς των δίκυκλων, αλλά πρέπει να γίνεται πάντα με ασφάλεια και κατάλληλη διεργασία για να αποτραπούν τα απρόοπτα. Για να έχετε μόνο ευχάριστες περιπέτειες χωρίς να χρειαστεί να χαλάσετε ούτε στιγμή από το ταξίδι με τη μηχανή σας, ορίστε μερικά πράγματα που θα πρέπει κάνετε πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε αποσκευές:

1. Μηχανικός έλεγχος

Καμία μεγάλη απόσταση ή ταξίδι με τη μηχανή δεν θα πρέπει να γίνεται αν δεν έχει προηγηθεί ένας μηχανικός έλεγχος ώστε να γνωρίζετε πως το όχημα είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται συντήρηση. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές υγρών, την κατάσταση της αλυσίδας αλλά και την λίπανσή της. Τέλος, δώστε ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση των φρένων, το πάχος στα τακάκια, τα φώτα και τις αναρτήσεις, ώστε να είστε σίγουροι πως το ταξίδι με τη μηχανή δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

2. Έλεγχος ελαστικών

Δώστε την ίδια βαρύτητα και στα λάστιχα, καθώς το ταξίδι με την μηχανή θα είναι μεγάλο. Ποτέ μην κάνετε ένα ταξίδι με την μηχανή εάν έχετε φθαρμένα ή άνω της τριετίας λάστιχα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσετε. Ακόμη ο αέρας θα πρέπει να είναι στα ιδανικά όρια που προτείνει ο κατασκευαστής, ώστε να έχετε τα κατάλληλα κρατήματα στο δρόμο.

3. Έλεγχος λαδιών και νερού

Ελέγξτε όπως σε κάθε όχημα, τη στάθμη του νερού και την κατάσταση των λαδιών του κινητήρα. Πριν το ταξίδι με την μηχανή επιβάλλεται ο συγκεκριμένος έλεγχος ακόμα και αν έχετε κάνει λιγότερα από 1000 χιλιόμετρα, ώστε να είστε σίγουροι. Ακόμη θα πρέπει να έχετε μαζί σας συμπλήρωμα λαδιών και απιονισμένου νερού σε περίπτωση που χρειαστεί να αναπληρώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

4. Απαραίτητοι χώροι

Το βασικό πρόβλημα του ταξιδιού με τη μηχανή είναι ο περιορισμένος χώρος για τις αποσκευές. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί αναλόγως τον τύπο της μηχανής σας τα απαραίτητα αξεσουάρ για αύξηση των αποθηκευτικών χώρων. Ακόμη, θα πρέπει να είστε ολιγαρκείς και να πάρετε τα απαραίτητα, ώστε να μην υπερφορτώσετε την μηχανή.

5. Εξοπλισμός

Το ταξίδι με τη μηχανή δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς θα είστε εκτεθειμένοι και θα οδηγείτε με μεγάλη ταχύτητα σε κεντρικούς δρόμους. Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν ταξίδι χωρίς κράνος και προστατευτικά τα οποία θα παρέχουν στήριξη, προστασία από τον αέρα αλλά και ασφάλεια σε μια ενδεχόμενη πτώση. Να θυμάστε, ο εξοπλισμός είναι η μόνη σας προστασία.

6. Καλή φυσική κατάσταση

Πριν το ταξίδι με τη μηχανή θα πρέπει να έχετε κοιμηθεί αρκετά καλά, να μην έχετε φάει βαριά και φυσικά να μην έχετε κάνει κατανάλωση αλκοόλ ή αρκετής καφεΐνης γιατί όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τις ικανότητες χειρισμού. Ακόμη, φροντίστε να έχετε πόσιμο νερό και να κάνετε στάσεις για ξεκούραση και ενυδάτωση.