Κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τους συγκοινωνιολόγους είναι αναμφισβήτητα η οδική ασφάλεια, οπωσδήποτε το κυκλοφοριακό (το οποίο βλέπουμε πως καλά «κρατεί» σε πολλούς ελληνικούς δρόμους), αλλά και το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης. Συγκεκριμένα, περίπου το 45% της συνολικής στάθμευσης στην Αθήνα κατά τις ώρες αιχμής είναι παράνομo.

Μπορεί, λοιπόν, να αλλάξει η «συνήθεια» να βλέπουμε τα πεζοδρόμια να μετατρέπονται σε… αυτοσχέδια πάρκινγκ και τους πεζούς να κάνουν… ακροβατικά για να διασχίζουν τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τα οποία δυσκολεύουν αφόρητα ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως μία μητέρα με καροτσάκι ή συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα;

Αλγόριθμοι κατά της παράνομης στάθμευσης!

Με το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT): φιλοδοξείται να δοθεί τέλος στην παράνομη στάθμευση με έναν τρόπο που είναι πιο… απλός από ότι ακούγεται!

«Σύμμαχος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να δοθεί τέλος στην παράνομη στάθμευση είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, με το «Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης» (ΣΕΣ) μέσω μίας «έξυπνης» εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης που μπορούμε να κατεβάσουμε στο κινητό μας, θα έχουμε δυνατότητα να βρίσκουμε πού υπάρχει ελεύθερος χώρος στάθμευσης.

Ταυτόχρονα, οι αρχές θα μπορούν να ενημερώνονται από το ΣΕΣ για τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει παράνομα, από δεδομένα που θα λαμβάνει από τους αισθητήρες στάθμευσης. Επιπλέον, το ΣΕΣ προβλέπει και άλλα μέτρα βιώσιμης κινητικότητας, όπως την εγκατάσταση “έξυπνων στάσεων” στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που μπορούν να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό. Επιπλέον, θα παρέχει και πληροφορίες για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, σε διάφορους υπαίθριους χώρους (πεζοδρόμια-ράμπες) και κτίρια, που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους.

Αλλάζουμε τις μετακινήσεις μας

Από τη δική μας πλευρά, μπορούμε να «απελευθερώσουμε» κάποιους χώρους στάθμευσης, επιλέγοντας για τις μετακινήσεις μας μέσα στις πόλεις έξυπνους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως τα οχήματα μικροκινητικότητας, τα οποία μας εξασφαλίζουν μία άνετη και ευχάριστη καθημερινή μετακίνηση, αρκεί βέβαια να γίνεται με την κατάλληλη προσοχή κι εξοπλισμό.

Αν, μάλιστα, αποφασίσουμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό μας, το πρόγραμμα τηλεματικής τεχνολογίας Short Drive της Anytime που λειτουργεί με βάση τα χιλιόμετρα που κάνουμε, επιβραβεύει την περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου μας, με μειωμένα ασφάλιστρα!

Επιπλέον, με το Short Drive προστατεύουμε το περιβάλλον, αφού η Anytime έχει εξελίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως την πρώτη πράσινη ασφάλιση αυτοκινήτου στην Ελλάδα, αντισταθμίζοντας τους εκπεμπόμενους ρύπους των αυτοκίνητων που είναι ασφαλισμένα σε αυτό το πρόγραμμα σε φιλικά περιβαλλοντικά έργα.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση ” Towards safer, smarter and greener mobility in Athens” του καθηγητή Γιώργου Γιαννή για το Παρατηρητήριο Οδική Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp515.pdf