Πόσο όμορφη είναι μία βόλτα με ποδήλατο! Σου αλλάζει την ψυχολογία, σε ταξιδεύει στο παρελθόν και σου φέρνει στο νου αναμνήσεις της παιδικής σου ηλικίας.

Η μετακίνηση με ποδήλατο έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, που οι πωλήσεις ποδηλάτων σημείωσαν σημαντική αύξηση και την περίοδο της καραντίνας. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το ποδήλατο για να πάνε στην εργασία τους, να κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους ή να βγουν βόλτα με τα παιδιά τους.

ποδήλατο

Ηλεκτρικά ποδήλατα

ποδήλατο

Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ οι πωλήσεις τους έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με τα μέτρα προώθησης της ηλεκτροκίνησης, θα επιδοτείται το 40% της αξίας τους. Για παράδειγμα, αν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο κοστίζει 1.800 ευρώ, η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 800 ευρώ.

Σε τι διαφέρει όμως ένα ηλεκτρικό ποδήλατο από ένα παραδοσιακό; Με το ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις, πετυχαίνοντας υψηλότερες ταχύτητες. Μετακινείσαι πιο ξεκούραστα, είτε είσαι φορτωμένος, είτε ανεβαίνεις ανηφόρες, είτε φυσάει κόντρα άνεμος. Δεν κουράζεσαι έτσι το ίδιο και κυκλοφορείς πιο εύκολα και λιγότερο ιδρωμένος.

Τα οφέλη της κυκλοφορίας με ποδήλατο

ποδήλατο

Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι, για να προτιμήσεις το ποδήλατο! Είναι το πιο απλό, το πιο οικονομικό και το πιο ευχάριστο μέσο μεταφοράς. Σου χαρίζει:

Καλή υγεία

Η μετακίνηση με ποδήλατο γυμνάζει όλο το σώμα σου, βελτιώνει το αναπνευστικό σου σύστημα, ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Νιώθεις ευεξία, αποκτάς καλύτερη ποιότητα ζωής και μειώνεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, αφού δε μολύνει το περιβάλλον με καυσαέρια και ηχορύπανση.

Μεγαλύτερη οικονομία και ευκολία

Είναι πολύ οικονομικό μέσο μεταφοράς, αφού δε χρειάζεται να πληρώνεις καύσιμα. Αποφεύγεις την κίνηση στους δρόμους, κινείσαι παντού και βρίσκεις πιο εύκολα parking.

Καλύτερη ψυχολογία

Κάνοντας ποδήλατο περνάς πιο όμορφα, μειώνεται το στρες σου, ξεχνάς για λίγο τα προβλήματά σου και νιώθεις πιο χαλαρός. Νιώθεις ότι κάνεις κάτι σημαντικό για τον εαυτό σου, αλλά και για την πόλη σου.

Ανακαλύπτεις νέα μέρη

Οι βόλτες με ποδήλατο σε βοηθούν να ανακαλύψεις νέα μέρη, διαδρομές και γειτονιές στην πόλη σου. Χωρίς το ποδήλατο ίσως να ήταν πιο δύσκολο να τις ανακαλύψεις.

Δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά σου

Όλο και πιο συχνά συναντάμε ολόκληρες οικογένειες να κάνουν βόλτες με ποδήλατα. Μπορείς να διασκεδάσεις έτσι παρέα με τα παιδιά σου και να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί τους.

ποδήλατο

Kράνος στους μικρούς ποδηλάτες σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ

Μία από τις νέες αλλαγές στον ΚΟΚ με βάση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η χρήση κράνους σε ποδηλάτες έως 12 χρόνων. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο και από την άλλη να γίνει συνήθεια στα παιδιά, ώστε να φορούν κράνος και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Η χρήση του ποδήλατου μόνο θετικά μπορεί να έχει στη ζωή μας και στην πόλη μας. Για αυτό και χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε το ποδήλατο να μπει για τα καλά στη ζωή μας.