Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ γιορτάζεται φέτος από 17 έως 23 Μαΐου με στόχο τη μείωση της ταχύτητας μέσα στις πόλεις και κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας #Love 30!😊 

Streets for Life:Γιατί #Love 30;

οδική ασφάλεια

Οι χαμηλότερες ταχύτητες στις αστικές περιοχές συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να κυκλοφορούν οι πεζοί, οι ποδηλάτες, αλλά και τα οχήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια, να αποτραπούν τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί και να δημιουργηθούν δρόμοι που είναι ασφαλείς, υγιείς, πράσινοι και βιώσιμοι, με άλλα λόγια, δρόμοι για ζωή.

Αν μας έχει διδάξει κάτι άλλωστε η πρωτόγνωρη εμπειρία που ζούμε, είναι σίγουρα τη δύναμη της πρόληψης, η οποία αποτελεί το “α και το ω” και για την οδική ασφάλεια, μία πραγματικότητα που χρειάζεται να γίνει συνείδηση όλων μας, ώστε να κυκλοφορούμε καλύτερα στους δρόμους. Όταν οδηγούμε πιο προσεκτικά προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους πιο αδύναμους κι ευάλωτους συμπολίτες μας στον δρόμο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο με την κατασκευή νέων δρόμων, αλλά και και αναβάθμιση όλων των αστικών και υπεραστικών οδών.

Ο πρώτος πίνακας που παραθέτουμε από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δείχνει ότι μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, σχετίζεται με κάποιες παραβάσεις των κυριότερων κανόνων οδικής ασφάλειας (ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

οδική ασφάλεια

Ο δεύτερος πίνακας δείχνει ότι η χώρα μας κατόρθωσε να μειώσει κατά 52% το ποσοστό των θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα, την περίοδο 2010-2020, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες, όπως η κατασκευή και αναβάθμιση των αυτοκινητόδρομων, τα σχέδια αστικής κινητικότητας, αλλά και η οικονομική ύφεση.

οδική ασφάλεια

 

Τηρούμε τον ΚΟΚ

οδική ασφάλεια

Κοιτάζοντας τους συγκεκριμένους πίνακες μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως τα στατιστικά στοιχεία θα ήταν αρκετά διαφορετικά αν τηρούνταν περισσότερο οι κανόνες οδικής ασφάλειας. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να φοράμε πάντα ζώνες ασφαλείας και κράνος (για όσους οδηγούν μηχανές), κάνοντας φυσικά το ίδιο και οι συνεπιβάτες μας. Βάζουμε στο αθόρυβο το κινητό μας τηλέφωνο, για να μη μας αποσπά την προσοχή, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και οδηγούμε με ηρεμία και ψυχραιμία, χωρίς να βιαζόμαστε και να υπερτιμούμε τις ικανότητές μας.

Η Οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας

Καθώς η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια προβλέπει από τον Σεπτέμβριο την υποχρεωτική διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν από πολύ μικρά πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια, δείχνοντας σεβασμό στον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Επιπλέον κι εμείς ακόμα από το κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε να κατεβάσουμε μία σειρά από εφαρμογές, μέσω των οποίων μπορούμε να κυκλοφορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους και να βγαίνουμε σημαντικά κερδισμένοι. Μία τέτοια εφαρμογή είναι η εφαρμογή Anytime Smart Drive Greece που συνδέεται με το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Smart Drive της Anytime. Το app αξιολογεί την οδήγησή μας και μας βοηθάει να οδηγούμε πιο προσεκτικά και φυσικά όσο καλύτερα οδηγούμε τόσο μεγαλύτερη έκπτωση να κερδίζουμε, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 20% στην ανανέωση του συμβολαίου μας.

Ας κάνουμε λοιπόν τους δρόμους μας καλύτερους και πιο ασφαλείς για όλους και ας χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να οδηγούμε ακόμα πιο προσεκτικά.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση “Κρίσιμα προβλήματα και δράσεις προτεραιότητας για την οδική ασφάλεια” του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργου Γιαννή και του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτη Παπαντωνίου για το διαδικτυακό σεμινάριο “Τροχαία ατυχήματα – Δε μένω απαθής, δηλώνω παρών”.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp449.pdf