Αν κρατάτε τις δυνάμεις σας για μακρινά ταξίδια για τα Χριστούγεννα αλλά η πόλη δεν σας κρατάει, η Στυμφαλία και οι γύρω πλαγιές της Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία προσφέρονται για μια εύκολη και κοντινή εκδρομή από Αθήνα που μπορεί να γίνει ακόμη και ως ημερήσια αλλά θα την απολαύσετε ακόμη περισσότερο με μία ή και δύο διανυκτερεύσεις.

Τι τραβάει η διάθεσή σας; Περιπάτους σε καταπράσινα δάση; Αυτοκινητάδα με φόντο πορτοκαλοκίτρινα φθινοπωρινά χρώματα; Ελκυστική ξενάγηση στο παρελθόν σε ένα καταπληκτικό μουσείο για όλη την οικογένεια; Μάζεμα μανιταριών; Ρουστίκ κρεατοκατανύξεις και επισκέψεις σε αμπελώνες; Απ’ όλα έχει αυτή η εκδρομή, μην ανησυχείτε, όλη η παρέα θα μείνει ικανοποιημένη.

Το μόνο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής δεν είναι τόσο οι «φουρκέτες» ανεβαίνοντας στη Ζήρεια, ένα πανέμορφο και φιλικό βουνό, αλλά η Εθνική Κορίνθου-Πατρών, της οποίας δεν θα διασχίσουμε και μεγάλο κομμάτι, αφού στο ύψος του Κιάτου την αφήνουμε πίσω μας στρίβοντας αριστερά ακολουθώντας τις ταμπέλες προς το Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Οδηγούμε αργά απολαμβάνοντας τους κορινθιακούς αμπελώνες να παίρνουν όλα τα χρώματα του πορτοκαλί και του καφέ με φόντο τους ορεινούς όγκους της Ζήρειας. Σιγά σιγά ξεπροβάλουν και τα πρώτα χωριά με τις σούβλες στις ψησταριές να έχουν ήδη πάρει φωτιά, ενώ τα ερείπια ενός ενετικού αβαείου μας βάζουν στον πειρασμό για στάση και φωτογράφηση.

Έχουμε αφήσει πίσω μας μιάμιση-δύο ώρες την Αθήνα όταν αντικρίζουμε το πανέμορφο και φιλικό προς τα παιδιά Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με ένα μοντέρνο κτίριο με λιτές γραμμές και φυσικά υλικά ενταγμένο με ευφάνταστο τρόπο στο τοπίο της περιοχής, έργο των σημαντικών αρχιτεκτόνων Τάση Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ησαΐα. Οι πέτρινοι γεωμετρικοί κύβοι του μας εκπλήσσουν ευχάριστα καλωσορίζοντάς μας σε ένα πραγματικά πρότυπο μουσείο. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία, εκεί όπου απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Ανήκοντας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, η λίμνη και η Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία και μέσα από «έξυπνες» μακέτες θα δείτε τους υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού που ορίζουν την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Μη φανταστείτε πολλές αίθουσες και βαρετά για τα παιδιά εκθέματα. Το εσωτερικό του μουσείου είναι σχετικά μικρό, με εκθέματα που συνδέονται με το περιβάλλον και τη λαογραφία της περιοχής, παρουσιασμένα με σύγχρονο τρόπο ο οποίος ενθαρρύνει τα παιδιά να πιάσουν, να παρατηρήσουν και να παίξουν. Καθώς εσείς θα μπορέσετε να εντρυφήσετε στο πώς το περιβάλλον επηρέασε την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής τα παιδιά θα τρέξουν στο ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής και θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να τα δουν από κοντά. (Αυτή την εποχή το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός από την Τρίτη 10 π.μ.-5 μ.μ. Πληροφορίες 27470 22296).

Που θα πιούμε καφέ;

Το μουσείο έχει ένα όμορφο cafe αν όμως θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις το café «Πυγολαμπίδα» με την όμορφη θέα στο χωριό Κάλλιανοι είναι μια καλή πρόταση. Αφού πάρουμε δυνάμεις είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε για άλλα είκοσι λεπτά περίπου απολαμβάνοντας μια από τις ομορφότερες ελατόφυτες διαδρομές της περιοχής με πολλές στροφές ως το χωριό Καστανιά. Γραφική και ζωντανή, με φόντο το πιο πράσινο σκηνικό, η Καστανιά είναι ιδανική πρόταση για χαλαρά weekend δίπλα στη φύση χωρίς την κοσμικότητα των Τρικάλων, τα οποία θα αφήσουμε για ένα άλλο ταξίδι. Στο café της πλατείας θα επιστρέψουμε πολλές φορές χάρη στα λαχταριστά γλυκά του, ενώ η πατροπαράδοτη ταβέρνα «Στέκι Δεδάκης» (2747061720) με την αλπική θέα απ’ τη ρουστίκ σάλα και τα νόστιμα ψητά της ώρας, τις πίτες με το χειροποίητο φύλλο και τη φασολάδα με τα βουτυράτα φασόλια βανίλιες του Φενεού είναι από τις καλύτερες της περιοχής.

Αν αποφασίσουμε να διανυκτερεύσουμε πάντως έχουμε αρκετές ιδέες για εκδρομές την επόμενη μέρα: από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους που μας οδηγούν στο οροπέδιο του Φενεού και τη γραφική λίμνη Δόξα μέχρι την πολύ όμορφη διαδρομή που θα μας φέρει στην Παναγία του βράχου στον Ταρσό. Εκτός βέβαια αν έχουμε τζιπ και αποφασίσουμε καιρού επιτρέποντος να ακολουθήσουμε κάποιον από τους πανέμορφους δασικούς δρόμους της περιοχής ή να κάνουμε έναν περίπατο προς αναζήτηση μανιταριών – το συνηθίζουν οι καλοί ξενώνες της περιοχές.

Την ημέρα της επιστροφής πάντως θα κατέβουμε το βουνό από την άλλη πλευρά ακολουθώντας την πολύ όμορφη διαδρομή από Καστανιά προς Νεμέα περνώντας κι από την τοποθεσία «Πάτημα του Ηρακλή», απ’ όπου στόχευσε με το τόξο του τις Στυμφαλίδες Όρνιθες αφού τις είχε βγάλει απ’ τη λίμνη φοβίζοντάς τες με ένα κύμβαλο. Θα αφήσουμε οπωσδήποτε χρόνο για να επισκεφτούμε τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας με το ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο και το εκπληκτικό Αρχαίο Στάδιο, να επισκεφθούμε τα διάσημα οινοποιεία της περιοχής και να δοκιμάσουμε καλοφτιαγμένες γεύσεις με τοπικό χρώμα στην ταβέρνα του Σοφού στην πλατεία της Νεμέας πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Που να μείνετε:

Astra Hotel
Καστανιά, 2747061202
Ένας ξενώνας με ιδιαίτερη προσωπικότητα, από το ζεστό mix n’ match σαλόνι μέχρι τα δωμάτια διαφορετικού ύφους όλα με προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά και ένα σπιτικότατο πρωινό.

Πλειάδες
Καλλιάνοι, 2747022224
Για όσους αναζητούν αίσθηση αυτονομίας αλλά και για οικογένειες, ένα προσεγμένο συγκρότημα με 7 άνετες και καλά εξοπλισμένες κατοικίες πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Στυμφαλία με το Κιάτο.