Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί του Halloween έχουν καθιερωθεί και στην Ελλάδα. Τι είναι, πώς προέκυψε, γιατί λατρεύτηκε και πως θα το γιορτάσεις κι εσύ φέτος;

Χαμογελαστές σκαλισμένες κολοκύθες, βαμπίρ και κρανία κατακλύζουν την καθημερινότητά σου κάθε Οκτώβριο. Μην ανησυχείς είναι απλά μέρος του Halloween το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.

Τι είναι ακριβώς;

Πρόκειται για μία γιορτή των Αμερικανών που τιμά τους νεκρούς και προέρχεται από τους Ιρλανδούς μετανάστες του 19ου αιώνα.

Οι καταβολές του Halloween όμως πάνε πολύ πιο πίσω στους Κέλτες, όπου την ίδια μέρα την ονόμαζαν Σόουιν και θεωρούσαν πως εκείνο το βράδυ επιστρέφουν οι νεκροί στον κόσμο μας.

Σε πολλές θρησκείες υπάρχουν παραλλαγές και δεν είναι τόσο ξένη και σε εμάς.

Αν θες μία πολύ απλή και γρήγορη αναλογία φαντάσου έναν συνδυασμό των Αποκριών με το Ψυχοσάββατο.

Γιατί βλέπεις παντού μία κολοκύθα;

Η γιορτή στην αρχή ήταν συνδεδεμένη με την ύπαιθρο και τον θερισμό.

Ο μύθος της κολοκύθας προέρχεται από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο που έχει ως αντικείμενό του τον Τζακ που όταν πέθανε δεν μπορούσε να πάει ούτε στον παράδεισο, αλλά ούτε και στην κόλαση γιατί κάποτε είχε ξεγελάσει τον διάβολο.

Έτσι σκάλισε το αγαπημένο του φαγητό, έβαλε ένα φαναράκι μέσα και ξεκίνησε ένα ταξίδι για να βρει ένα μέρος να αναπαυτεί.

Από τις δεισιδαιμονίες στα party

Με την απομάγευση των δυτικών κοινωνιών οι συμβολισμοί και όλες οι ιστορίες γύρω από την επιστροφή των νεκρών απέκτησαν έναν διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Το pop culture αγκάλιασε ταυτόχρονα την όλη ιστορία και έτσι προέκυψαν ευκαιρίες για πολλά parties σε σπίτια και μαγαζιά, αλλά και spooky ντυσίματα τα οποία εντυπωσιάζουν και έχουν έναν χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Τι μπορείς να κάνεις φέτος;

Αν σε συναρπάζει και εσένα ή τα παιδιά το ζητάνε, μπορείς να οργανώσεις από μία απλή μάζωξη στο σπίτι για λίγους φίλους μέχρι ένα καλά οργανωμένο θεματικό party.

Το όλο μυστικό για ένα επιτυχημένο Halloween είναι η διακόσμηση, το finger food που έχει φτιαχτεί σωστά και φυσικά η καλή διάθεση!

Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις τεράστια ποσά, υπάρχουν πολλά DIY video για να φτιάξεις στο σπίτι με καθημερινά υλικά διακοσμητικά, αλλά και τρομαχτικές λιχουδιές!

Και μην ξεχνάς με μία ασφάλεια σπιτιού της Anytime είσαι σίγουρος πως κανένα κακό πνεύμα δεν θα σου χαλάσει τα πλάνα και τον χώρο!