Αν αναζητάτε μια διαφορετική ιδέα για το τριήμερο της Αποκριάς, χωρίς πολλές αποστάσεις και με μια ιδέα…καλοκαιριού,η Σύρος είναι μια ιδιαίτερη πρόταση έξω από τα συνηθισμένα.
Μπορεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να σας φέρνει στο νου πολύχρωμα νεοκλασικά και χαλβαδόπιτες, το ξέρατε όμως ότι η Σύρος έχει καρναβάλι, και μάλιστα δυναμικό και παρεϊστικο; Το συριανό καρναβάλι Γεώργιος Σουρής παίρνει το όνομα του από τον συριανό σατιρικό ποιητή (1853-1919), πολύ δημοφιλή στο κοινό της εποχής του. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκδηλώσεις εξαπλώνονται στα όμορφα χωριά του νησιού με παρελάσεις καρναβαλιστών αλλά και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου – από όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το συριανό καρναβάλι – με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των “Ζεϊμπεκίων”. Τα Ζείμπέκια είναι ένας πολεμικός χορός μεταξύ ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης (αρχιχανούμισας), της γυναίκα του πρώτου καπετάνιου. H παράδοση λέει ότι το έθιμο αυτό το έφεραν πρόσφυγες Έλληνες από την Μικρά Ασία και τελούνταν την τελευταία Κυριακή των αποκριών, στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη.
Φέτος τα Ζεϊμπέκια αναβιώνουν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., με αφετηρία την πιάτσα της Άνω Σύρου, ενώ την Κυριακή το πρωί το ραντεβού δίνεται στο επιβλητικό Θέατρο Απόλλων, στις 11 το πρωί, για το Παραδοσιακό Φεστιβάλ με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ακολουθεί η παρέλαση και η τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού στις 4 μ.μ. Την Καθαρά Δευτέρα πάρτε το αυτοκίνητό σας και απολαύστε τα Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου, ενώ αν έχετε την ευκαιρία να μείνετε ως το βράδυ μη χάσετε το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Άνω Σύρο (8 μ.μ) με την αναβίωση του εθίμου της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών.
Πέρα από το καρναβάλι πάντως, και όσο μπαίνει σιγά σιγά η άνοιξη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ό,τι πρέπει για την πρώτη «απόβαση» της σεζόν στο Αιγαίο. Αρχοντικά απλωμένη στα πόδια των δύο λόφων όπου δεσπόζουν η Ανάσταση των Ορθοδόξων και ο Σαν Τζώρτζης των Καθολικών, η Ερμούπολη θα κερδίσει εύκολα τους περιπάτους σας κάθε ώρα της μέρας με επίκεντρο το περίφημο δημαρχείο (έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1889) και τα στέκια στα πεζοδρομημένα στενά πέριξ της πλατείας Μιαούλη. Άλλο ένα εμβληματικό κτίριο που δικαιούται μια θέση στο Instagram σας είναι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, χτισμένο στα 1862-1864 κατά τα ιταλικά πρότυπα, με την αρχιτεκτονική του να παραπέμπει, μεταξύ άλλων, στη Σκάλα του Μιλάνου και να μαρτυρά την πολιτιστική και οικονομική άνθηση του νησιού κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Από τη σκηνή του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου (Κοτοπούλη, Κυβέλη, Κατράκης κ.ά.), ενώ λειτουργεί μικρό μουσείο με παλιές αφίσες, προγράμματα, χειρόγραφα και φωτογραφικό υλικό.
Μετά το χάζι στην πλατεία Μιαούλη, όλοι οι δρόμοι… καταλήγουν στην εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια με τα απαστράπτοντα αρχοντικά (κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ιδιαίτερους ξενώνες). Στα Βαπόρια προσέξτε την ορθόδοξη βασιλική του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό μπλε τρούλο του να ξεχωρίζει. Πολυφωτογραφημένη η εξωτερική όψη με τις κιονοστοιχίες και στα ενδότερα όμως φιλοξενεί μαρμάρινο τέμπλο από πεντελικό μάρμαρο με ένθετα μάρμαρα Ιταλίας, κατασκευασμένο από τον Τήνιο γλύπτη Γεώργιο Βιτάλη.
Όταν πεινάσετε τιμήστε Το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας (Εμμ. Ροΐδη 8, 2281086771) στον πεζόδρομο-πέρασμα με τα ταβερνάκια, λίγα βήματα από το επιβλητικό δημαρχείο, με παραδοσιακά μαγειρευτά και τοπικές συνταγές, όπως μαραθόπιτα και πρασοτηγανιά (στη γάστρα). Για ένα ατμοσφαιρικό δείπνο με σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη σε τοπικά υλικά δοκιμάστε το Όνειρο (Πλατεία Θεάτρου, 2281079416) σε ένα σπίτι με πανέμορφο, κρυφό κήπο, απέναντι από το θέατρο Απόλλων. Για ψάρι προτείνουμε το Λιμάνι (Εθνικής Αντιστάσεως 60, 2281085809), μια όμορφη ταβέρνα πάνω στο λιμάνι με πολύ καλούς θαλασσινούς μεζέδες. Οι λάτρες του κρασιού σημειώστε το Μammo Wine and Food Bar (Ακτή Πέτρου Ράλλη 38Α, 2281076416) σε έναν καλόγουστο χώρο στον παραλιακό δρόμο με 160 ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, τις οποίες θα συνοδεύσετε με μια ευρεία γκάμα γεύσεων.
Μια άλλη ατμοσφαιρική βόλτα είναι στη βιομηχανική γειτονιά εποχής γύρω από το Νεώριο. Επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, μάρτυρας της σημαντικής βιομηχανικής ανάπτυξης της Σύρου κατά το 19ο αιώνα, το οποίο στεγάζεται σε τρία διατηρητέα κτίρια ενταγμένα στο βιομηχανικό ερειπιώνα της Ερμούπολης. Στο αποκατεστημένο Χρωματουργείο Κατσιμαντή με τον χαρακτηριστικό πύργο φιλοξενούνται σπάνια τεκμήρια αυτής της διαδρομής, μεταξύ των οποίων χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια της δημιουργίας της νεοκλασικής Ερμούπολης, πίνακες Συριανών ζωγράφων του 19ου αιώνα, ομοιώματα πλοίων, καθώς και 22 συντηρημένες μηχανές που συνοδεύονται από δεκάδες εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της βιομηχανίας. Στο παρακείμενο Σκαγιοποιείο Αναιρούση (το μοναδικό του είδους του που σώζεται στην Ευρώπη) προσφέρεται μια βιωματική περιήγηση στον τρόπο παραγωγής σκαγιών από μόλυβδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η Άνω Σύρα με τα ασβεστωμένα σοκάκια, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη και τη μητρόπολη των Καθολικών προσφέρεται για τον πρώτο περίπατο εκτός κέντρου (πάντα όμως με μοναδική θέα στο λιμάνι), με μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Κρυμμένο χαρτί που αξίζει αυτοκινητάδα οι εξοχικές επαύλεις στις πλαγιές του Πισκοπιού, στην Παρακοπή, τη Χρούσσα και, φυσικά, στην Ντελαγκράτσια-Ποσειδωνία.
Πριν πάρετε το πλοίο της επιστροφής υπολογίστε λίγο χρόνο παραπάνω για deli shopping. Η τοπική γαστρονομία είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της Σύρου που ενσαρκώνεται ιδιαίτερα στα προϊόντα του νησιού. Λουκούμια και χαλβαδόπιτες, ζυμαρικά αλλά και τυριά είναι μερικά από τα «οπωσδήποτε». Οι οικοτεχνίες καλά κρατούν τις γεύσεις της παράδοσης και η οδός Χίου είναι ο κατεξοχήν δρόμος για τις απαραίτητες προμήθειες. Δοκιμάστε τυρί Σαν Μιχάλη (η πικάντικη «παρμεζάνα» της Σύρου) από το Συνεταιριστικό Τυροκομείο, θυμαρίσιο μέλι, παστελαριές (σύκα γεμιστά), πολτό από μάραθο, λιαστή ντομάτα, κάππαρη και κρίταμο.
Που να μείνετε
Lila
Κοσμά & Φιλικής Εταιρείας, 2281082738
Κομψό, μοντέρνας αισθητικής boutique hotel σε εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο του 18ου αι., το οποίο στέγαζε στο παρελθόν το Γαλλικό Προξενείο, λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία. Οι πολύ μεγαλύτερες σουίτες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι κι έξι άτομα.
Ξενών Απόλλωνος
Απόλλωνος 8, Βαπόρια, 2281081387.
Κατεξοχήν ρομαντικός ξενώνας με μόλις τρία δωμάτια, σε παραδοσιακό σπίτι με θαυμάσιες οροφογραφίες. Κουκλίστικα το σαλόνι και οι χώροι του πρωινού.
Όμηρος
Ομήρου 43, Ερμούπολη, 22810/84910
Κλασικός ξενώνας σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό 150 ετών, κατοικία του γλύπτη Βιτάλη, στην καρδιά της πόλης. Δωμάτια διαφορετικού μεγέθους, με άνετα κρεβάτια, αναπαυτικούς καναπέδες και παλιά κομμάτια.