Το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική μας υγεία, κάνει καλό στον πλανήτη μας. Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και δε μας μεταφέρει μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά, αλλά μας βοηθάει να ζούμε πιο υγιεινά και με σεβασμό για το περιβάλλον.

Το μεταφορικό αυτό μέσο απολαμβάνουν όλες οι ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους και σήμερα γιορτάζει! Κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου.

ποδήλατο

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια μέρα Ποδηλάτου;

Το ποδήλατο έχει ιστορία πάνω από 2 αιώνες, όμως η Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μόλις το 2018 ύστερα από μία διεθνή εκστρατεία από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Λέσεκ Σιμπίλσκι, μαζί με τους φοιτητές του.

Στόχος της συγκεκριμένης μέρας είναι να αγαπήσουμε το ποδήλατο και να αναπτυχθεί μία κουλτούρα ποδηλασίας στην κοινωνία μας και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ποδήλατα στην προώθηση της υγείας μας, της κοινωνικής ανάπτυξης και της βιώσιμης μεταφοράς.

ποδήλατο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ποδηλάτων

Τα ποδήλατα δεν παράγουν ρύπους, δεν καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και αποτελούν μία πρακτική και οικονομική επιλογή μετακίνησης. Επιπλέον, τα ποδήλατα έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αφού η ποδηλασία είναι μία άσκηση χαμηλής καταπόνησης που βοηθάει στη μείωση χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Η ποδηλασία βελτιώνει την ψυχική μας υγεία, μειώνει το στρες, το άγχος και μας βοηθάει να κρατάμε μακριά τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Μας βοηθάει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η εξέλιξη των ποδηλάτων έχει κάνει αυτήν την επιλογή πιο εύκολη. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία από τα συμβατικά και αυτήν την περίοδο ισχύει το Πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, που προσφέρει 40% επιδότηση για τα ηλεκτρικά ποδήλατα με μέγιστο ποσό επιδότησης €800.

ποδήλατο

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σου χαρίζει άνετες μετακινήσεις και σε βοηθάει να φτάνεις παντού στην πόλη. Και για να είναι οι μετακινήσεις σου πιο ξέγνοιαστες και ασφαλείς, η Anytime έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης ηλεκτρικού ποδηλάτου που περιλαμβάνει τις παρακάτω καλύψεις:

  • Αστική Ευθύνη
  • 24ωρη Γραμμή Υγείας 1010
  • Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού
  • Έξοδα ιατροφαρμακευτικών δαπανών
  • Έξοδα αντικατάστασης/επισκευής οπτικών
  • Έξοδα οδοντιατρικής αποκατάστασης
  • Νομική Προστασία

Και κάποιες πρόσθετες καλύψεις, όπως:

  • Οδική Βοήθεια
  • Ολική Κλοπή
  • Ίδιες Ζημιές

Ήξερες ότι…

1.Η Δανία είναι η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις ποδηλάτων, αφού 9 στα 10 άτομα έχουν ποδήλατο και μόλις 4 στα 10 έχουν αυτοκίνητο.

2.Η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη στο ποδήλατο στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατόδρομων και πάνω από 20.000 ποδήλατα στους δρόμους.

3.Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν σήμερα πολύ ισχυρή τάση στην αγορά και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα εκτοξευτεί από τα 3,7 εκατομμύρια που υπήρχαν το 2019 σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια το 2024.

4.’Εως το 2030 προβλέπεται ότι στην Ευρώπη θα κυκλοφορούν 30 εκατομμύρια ποδήλατα, από τα οποία περισσότερα από τα μισά θα είναι ηλεκτρικά.