Η οδική ασφάλεια στα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπάρξει και έξω από το κτίριο, αλλά και μέσα με την σωστή διδασκαλία και εκπαίδευση των μαθητών!

Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο με ασφάλεια είναι κάτι που πετυχαίνουμε όλοι εμείς καθημερινά και οι σχολικοί τροχονόμοι. Το να διδάσκεται όμως την ασφάλεια, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εστιάσει σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τι δείχνουν τα δεδομένα;

Μία σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό «Child in the City», αποκάλυψε πως χρειάζεται ενίσχυση της οδικής παιδείας για τους μικρούς ευρωπαίους, αλλά και τη δημιουργία ασφαλέστερων υποδομών γύρω από τα σχολεία.

Η βιωσιμότητα ως επίκεντρο

Πέρα των άμεσων ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια, τα παιδιά θα πρέπει να έρχονται σε επαφή και με την έννοια της βιώσιμης μετακίνησης και τα πράσινα μέσα αστικής κινητικότητας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Παρότι αυτές οι έννοιες είναι εξαιρετικά σημαντικές και πολυσυζητημένες, σήμερα απουσιάζουν από τους χώρους εκπαίδευσης.

Το ποδήλατο ως τρόπος ζωής

Η έρευνα δείχνει πως πιθανό είναι τα παιδιά να μην χρησιμοποιήσουν συχνά το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να μειωθεί ο αριθμός των άλλων οχημάτων. Παρόλα αυτά τονίζει ότι τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, τη μακροζωία και τη διάθεση μας είναι πολλά.

Με αυτό τον τρόπο η επόμενη γενιά εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και μία πιο πράσινη πόλη με εξαιρετικά λιγότερη κίνηση και κινδύνους.

Τώρα είναι η σειρά των σχολείων και των Δήμων

Η έκθεση προτρέπει σχολικές μονάδες και Δήμοι να ξεκινήσουν την υλοποίηση πρωτοβουλιών, αλλά και την εκπαίδευση σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Ταυτόχρονα αναγκαίες είναι και οι πολιτικές όπως η θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 km/h στους δρόμους περιμετρικά και κοντά στα σχολεία.

Σκοπός είναι να καταλάβουμε πως όλοι πρέπει να εργαστούμε στην κοινή κατεύθυνση για να δημιουργήσουμε μία θετική οδηγική κουλτούρα για τις επόμενες γενιές με επίκεντρο την ασφάλεια, την προστασία και το «ευ ζην».

Η Anytime από την πλευρά της θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά και θα δημιουργεί περιεχόμενο σχετιζόμενο με αυτές τις αξίες και τους προσανατολισμούς γιατί οι δρόμοι ανήκουν σε όλους μας! Πρόσφατο παράδειγμα είναι η ενέργεια Road Safety, στην οποία πρωταγωνιστούν… παιδιά! Μέσα απ’ τις ειλικρινείς τους σκέψεις και απορίες, μαθαίνουμε για την προστασία οδηγών και επιβατών, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους τους χρήστες του δρόμου, διασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για όλους.