Το Ράλλυ Ακρόπολις ή αλλιώς το ράλλυ των θεών δεν είναι ένας απλός αγώνας. Είναι ο αγώνας αυτοκινήτων που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα, που τραβάει την προσοχή όλου του κόσμου, ακόμα κι αυτών που δεν ασχολούνται με τα Ράλλυ.

Θρυλικές δοκιμασίες, όπως οι Κουρούτες, η Παύλιανη και η Ελάτεια συνθέτουν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του Ράλλυ Ακρόπολις 2023, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο και πάλι τη Λαμία. Η εκκίνηση θα δοθεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θα σημάνει το ξεκίνημα μίας ακόμα μάχης των καλύτερων αυτοκινήτων ράλλυ στον κόσμο με τον χρόνο, αλλά και με τις σκληρές συνθήκες των ελληνικών βουνών, που χαρακτηρίζονται από ποικιλία οδοστρωμάτων και απαιτητικότητα σε επίπεδο οδηγικών ικανοτήτων.

Πώς γεννήθηκε όμως το Ράλλυ των θεών;

Η ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις, που φημίζεται για τις εξαντλητικές διαδρομές, το απαιτητικό έδαφος και την αποφασιστικότητα των οδηγών που συμμετέχουν ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πίσω. Το 1951 μία ομάδα οδηγών θέλησε να διοργανώσει έναν αγώνα ράλλυ που θα διέσχιζε όλη την Ελλάδα.

Κι έτσι το απόγευμα της 30ης Νοεμβρίου του 1951 το πρώτο αυτοκίνητο ξεκίνησε από το Ηρώδειο και μαζί με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που συμμετείχαν διέσχισαν όλη την Ελλάδα. Από την Αττική έφτασαν μέχρι τις Σέρρες, ενώ ο τερματισμός έγινε στην Κηφισιά. Ο αγώνας ήταν τόσο πετυχημένος που επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, ενώ έγινε διεθνής το 1953.

Το 1960 ο αγώνας συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ από το 1973 συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών. Τα πρώτα χρόνια οι ερασιτέχνες Έλληνες οδηγοί συμμετείχαν με τα καθημερινά τους αυτοκίνητα και με τις δικές στους οικονομίες, οι αγώνες διεξάγονταν μέρα-νύχτα και όταν ο οδηγός κουραζόταν, τότε αναλάμβανε ο συνοδηγός.

Με τον καιρό ο αγώνας άλλαξε. Οι οδηγοί έγιναν επαγγελματίες και πλήθος κόσμου εργαζόταν πάνω από ένα διαλυμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο για να το κάνει μέσα σε λίγη ώρα σαν καινούριο.

Γιατί ξεχώρισε το Ράλλυ Ακρόπολις

Το Ράλλυ Ακρόπολις έχει ψηφιστεί πολλές φορές στην ιστορία του ως ο καλύτερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι της οργάνωσης προσπαθούσαν κάθε χρόνο να κάνουν τον αγώνα όλο και καλύτερο.

Με τα χρόνια το Ράλλυ Ακρόπολις γινόταν πιο δύσκολο, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στους οδηγούς που είχαν να αντιμετωπίσουν απαιτητικές διαδρομές με απότομες στροφές, αλλά και πολλή ζέστη. Τα αυτοκίνητα που παίρνουν μέρος πρέπει να αντέχουν σε πολύ σκληρές συνθήκες και οι οδηγοί να μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς κελσίου.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, που με την αναγνωρισιμότητά του συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της χώρας μας, αφού εκατομμύρια τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μαγευτικές εικόνες από την Ελλάδα.