Αφού αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας το κεφάλαιο «σκύλος στο σπίτι», για να δούμε πώς είναι να υποδέχεσαι μία γάτα στο σπίτι.

Ο Νίκος Π.  από την ομάδα μας, μας περιγράφει πώς είναι η ζωή με την πανέμορφη Μόλυ!

γάτα

Πήραμε τη Μόλυ τα περσινά Χριστούγεννα από τη φιλοζωική Αργυρούπολης. Ήταν μόνο 2 μηνών, την είχαν σώσει από ένα φρεάτιο και ήταν πολύ αδύνατη. Yπάρχουν πολλές σελίδες στο Facebook με αγγελίες από ζωάκια, οπότε αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις, θα βρεις πολλά!

Από τις πρώτες μέρες μάς έδειξε ότι είναι πολύ φιλική και ήμερη, γιατί ερχόταν συνέχεια πάνω μας και γουργούριζε. Αλλά ήταν και αρκετά φοβισμένη. Πολλές φορές όταν γυρνούσαμε στο σπίτι, κρυβόταν κάτω από τον καναπέ και φοβόταν να βγει έξω, οπότε έπρεπε να τη δελεάσουμε με ένα παιχνίδι ή φαγητό.

Ένα χρόνο αργότερα, αισθανόμαστε πάρα πολύ τυχεροί για τη Μόλυ! Ο χαρακτήρας της θυμίζει περισσότερο σκύλο παρά γάτα. Ακούει στο όνομά της και το παράδοξο (για γάτα) είναι, ότι όντως έρχεται, όταν τη φωνάξουμε. Μας ακολουθεί συνέχεια, κάθεται μαζί μας, όταν βλέπουμε τηλεόραση και όταν πάμε για ύπνο κοιμάται ή στα πόδια μας ή στο μαξιλάρι της. Η τηλεργασία μας έχει φέρει ακόμα πιο κοντά και δε θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει, όταν γυρίσουμε κάποια στιγμή σε φυσιολογικούς ρυθμούς και πρέπει να μένει μόνη της για αρκετές ώρες.

γάτα

Το άλλο παράδοξο με τη Μόλυ είναι ότι γκρινιάζει πάντα 10-15 λεπτά πριν την ώρα του φαγητού της, γιατί της μοιράζουμε το φαγητό σε τρεις δόσεις μέσα στην ημέρα και την ταΐζουμε σε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης είναι και πολύ ταξιδιάρα! Την παίρνουμε μαζί μας κάθε φορά που πάμε στο εξοχικό ή στο νησί μας και είναι και πάρα πολύ ήσυχη στο ταξίδι. Τη βάζουμε μέσα στο ταξιδιωτικό της βαλιτσάκι, το ανοίγουμε και κάθεται ξαπλωμένη μέχρι να τελειώσει το ταξίδι.

Κάποια tips που μπορεί να βοηθήσουν:

γάτα

Το όνομα. Αρχικά, από πολύ νωρίς θέλαμε να μάθει να αντιδρά στο όνομά της. Είδαμε κάποια βίντεο στο YouTube και αυτό που κάναμε ήταν για 15 ημέρες, κάθε φορά πριν τη ταΐσουμε, να τη φωνάζουμε με το όνομά της για 10 φορές και όταν ανταποκρινόταν της δίναμε και από ένα κόκκο τροφής.

Η τουαλέτα. Μένουμε στον πρώτο όροφο, οπότε φοβόμασταν να έχουμε την τουαλέτα της στο μπαλκόνι και να την αφήνουμε να βγαίνει έξω. Από την άλλη η τουαλέτα της μέσα στο σπίτι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Της έχουμε πάρει κλειστή τουαλέτα, αλλά όσα είδη άμμου και να είχαμε αλλάξει πάντα υπήρχε μία οσμή. Οπότε δοκιμάσαμε να βγάλουμε την τουαλέτα της στο μπαλκόνι και να την πηγαίνουμε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Σιγά σιγά το έμαθε και τώρα όποτε θέλει να πάει τουαλέτα, κάθεται μπροστά στη μπαλκονόπορτα και μας φωνάζει.

Η συμβουλή μου είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μία αρωματική ψιλή άμμο από pet shop, ακόμα κι αν δεν έχεις την τουαλέτα μέσα στο σπίτι. Επίσης οι κλειστές τουαλέτες θα σε γλιτώσουν από άμμους γύρω γύρω κ.λπ.

Τα νύχια. Ένα πράγμα που φοβόμασταν πολύ ήταν πώς θα προφυλάξουμε τα έπιπλα από τα νύχια της. Από τα πρώτα αξεσουάρ που της αγοράσαμε ήταν ένα μεγάλο ονυχοδρόμιο.

γάτα

Πολλές φορές μέσα στην ημέρα, την πηγαίναμε στο ονυχοδρόμιο, πιάναμε τις πατούσες της και τις τρίβαμε πάνω του. Δε ξέρω αν βοήθησε αυτή η πρακτική ή αν είναι και στο χαρακτήρα της, αλλά δε μας έχει γρατζουνίσει κανένα έπιπλο, ενώ στο ονυχοδρόμιο πάει συνέχεια! Σημαντικό επίσης είναι να της κόβεις και τις άκρες των νυχιών τακτικά, για να μην είναι πολύ γαμψά.

Η επικοινωνία. Τέλος, η Μόλυ είναι και αρκετά επικοινωνιακή. Όποτε φωνάζουμε το όνομά της ή την κοιτάμε και της μιλάμε ή θέλει εκείνη να μας τραβήξει την προσοχή νιαουρίζει δυνατά. To ίδιο γίνεται και όταν τη μαλώσουμε για κάτι. Μας είχαν πει ότι όσο περισσότερο μιλάς στη γάτα σου, τόσο περισσότερο επικοινωνιακή γίνεται και η αλήθεια είναι ότι της μιλάμε πολύυυ.

Δεν ξέρω, αν κατατάσσομαι στους αποκλειστικά γατόφιλους, γιατί αγαπάω το ίδιο και τα σκυλιά, αλλά ξέρω ότι τόσο οι γάτες, όσο και οι σκύλοι έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Έχοντας χρόνια γάτες, θεωρώ ότι είναι λίγο παρεξηγημένα ζώα. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο ασχοληθείς μαζί τους και τους δείξεις αγάπη, τόσο περισσότερο θα στην ανταποδώσουν και ας λένε ότι αυτές είναι τα «αφεντικά»! 😛

Θα χαρούμε πολύ να δούμε μία φωτογραφία της δικής σου γάτας!