Τις τελευταίες 3 εβδομάδες προσπαθούμε να συνηθίσουμε μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα. Κι ενώ αρκετοί γονείς, πριν λίγο καιρό παραπονιούνταν σε φίλους, γνωστούς και συναδέλφους, ότι τους λείπουν τα παιδιά τους και ότι δεν περνούν παρέα αρκετό ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο, ξαφνικά βρέθηκαν όλοι μαζί στο σπίτι. Aπό το πρωί μέχρι το βράδυ με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα παιδιά τους!

Δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι. Είναι δύσκολο να καταλάβουν τους λόγους που δεν πηγαίνουν πια σχολείο και που δεν βλέπουν τους φίλους τους και τους συγγενείς τους. Και μπορεί να μη γνωρίζουμε, πότε ακριβώς θα τελειώσει όλο αυτό και θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, οι γονείς όμως είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα, για να κάνουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα.

σπίτι

Αφού λοιπόν έτσι έχει προς το παρόν η κατάσταση, ας εκμεταλλευτούμε την παρέα με τα παιδιά κι ας προσπαθήσουμε να γεμίσουμε ευχάριστα τον χρόνο τους. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες ιδέες για δραστηριότητες, που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά και να διευκολύνουν την παραμονή στο σπίτι.

σπίτι

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού προτείνουμε:

  • δημιουργικές δραστηριότητες, που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε στο διαδίκτυο, όπως ζωγραφική, ασκήσεις γραφοκινητικής, χειροτεχνίες με απλά υλικά, όπως μακαρόνια, κουτιά από γάλα, καπάκια και ρολά κουζίνας
  • διάβασμα παραμυθιών, παζλ, εκπαιδευτικά παιχνίδια
  • βοήθεια στην κουζίνα, για να φτιάξετε κουλουράκια, κέικ, ψωμί ή να κατασκευάσετε σπιτική πλαστελίνη
  • μπορούμε ακόμη να παίξουμε κρυφτό, μουσικές καρέκλες ή αυτοσχέδιο μπόουλινγκ
  • να οργανώσουμε μια θεατρική παράσταση και να ξαναβγάλουμε τις αποκριάτικες στολές από τις ντουλάπες μας

 

σπίτι

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, που καλό θα ήταν, όσο γίνεται, να συνεχίσουν online κάποια μαθήματά τους, όπως και να συνομιλούν με τους φίλους τους, προτείνουμε:

  • επιτραπέζια παιχνίδια, όπως monopoly, tamboo ή jenga, που είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά να τα έχουμε ήδη σπίτι μας
  • να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ποκ κορν και να παρακολουθήσουμε, όποια ταινία τους αρέσει
  • να παίξουμε παντομίμα, κυνήγι θησαυρού, ή όνομα, ζώο, πράγμα ή να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί προγράμματα γυμναστικής και χορού
  • να κάνουμε μαζί τις δουλειές του σπιτιού, τακτοποιώντας τις ντουλάπες, τα παιχνίδια και τα βιβλία μας
  • να χρησιμοποιούμε με μέτρο τα τάμπλετ ή τα smartphones και να κατεβάζουμε εφαρμογές, ώστε να παίζουμε από κοινού παιχνίδια γνώσεων, παρατηρητικότητας, λέξεων και μαθηματικών.
σπίτι

Αυτές τις μέρες, ας τηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το πρόγραμμα των παιδιών, ας εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την παραμονή στο σπίτι μαζί τους και ας δείξουμε ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση στους προβληματισμούς και στα συναισθήματά τους.