Πριν πραγματοποιήσουμε μια μετακίνηση που περιλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα, ειδικά σε μέρη που δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να οργανωθούμε.

Αρχικά, επιλέγουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, εξετάζουμε την απόσταση, τα δύσκολα σημεία και προαποφασίζουμε τι θα κάνουμε αν οι καιρικές συνθήκες μας υποχρεώσουν ν’ αλλάξουμε πορεία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πρόκειται να διανύσουμε 670km μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Μια ρεαλιστική μέση ωριαία ταχύτητα που μας επιτρέπει να κινηθούμε με ασφάλεια και ταυτόχρονα να απολαύσουμε το ταξίδι, χωρίς να επιβαρυνθούμε, υπέρμετρα, σε καύσιμο είναι τα 100km/h. Όταν λέμε μέση ωριαία ταχύτητα 100km/h αυτό δε σημαίνει ότι θα κινούμαστε για ώρα με 80km/h και στη συνέχεια θα επιταχύνουμε ως τα 160km/h για να καλύψουμε τη διαφορά.

Η μέση ωριαία ταχύτητα θα πρέπει να είναι σταθερή με ελάχιστες αυξομειώσεις ταχύτητας. Χωρίζουμε τη διαδρομή σε μέρη, άλλη μέση ωριαία ταχύτητα υπολογίζουμε για την Εθνική Οδό και άλλη για το επαρχιακό δίκτυο. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να σας ενημερώσουμε ότι τη μέρα μπορούμε να κινούμαστε με μέση ωριαία ταχύτητα 100km/h, αντίθετα τη νύχτα ο ρυθμός να μειώνεται στα 75km/h. Για μια απόσταση 670km με μέση ωριαία ταχύτητα 100km/h υπολογίστε από 7 ½ μέχρι και 8 ώρες, καθώς είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας, μια 15λεπτη στάση για ξεκούραση ανά δίωρο.

Στο χρόνο της διαδρομής θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τον ανεφοδιασμό καυσίμων. Επιλέξτε το σημείο ανεφοδιασμού με βάση το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας, αλλά και την κατανάλωσή του. Αν για παράδειγμα έχετε ένα αυτοκίνητο με ντεπόζιτο 50lt και κατανάλωση 10lt/100km, θα χρειαστείτε ανεφοδιασμό στα 400km – 450km. Στο συγκεκριμένο υπολογισμό θεωρούμε ότι ξεκινάτε με γεμάτο ντεπόζιτο, πράγμα που προτείνουμε, καθώς οι τιμές στα πρατήρια των Εθνικών οδών είναι υψηλότερες. Μάλιστα, το καλύτερο θα είναι να τσεκάρετε από πριν τους χάρτες που υπάρχουν πρατήρια, γιατί αν βρεθείτε μες τη μαύρη νύχτα και ψάχνετε ανοικτό πρατήριο στην επαρχία, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ΑΤΜ. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μετρητά για τις πρώτες ανάγκες, γιατί δεν αποκλείεται όταν ρωτήσετε για POS να εισπράξετε ένα απογοητευτικό και απορημένο βλέμμα.

Αν έχετε μαζί σας παιδιά, λάβετε υπόψη σας ότι χρειάζονται στάση κάθε 90 λεπτά, ότι θα χρειαστούν τροφή και το αυτοκίνητο δεν είναι τραπεζαρία για να τρώνε μέσα. Ιδανικά, μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από τις 15λεπτες στάσεις με επίσκεψη σε κάποιο αξιοθέατο της περιοχής που περνάτε. Η πνευματική ενασχόληση θα δημιουργήσει ευχάριστο κλίμα, σημαντικό για την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού.

Τέλος, είναι κομβικό να έχετε από πριν κάνει κράτηση για τη διανυκτέρευσή σας. Μετά από ένα 8ωρο ταξίδι θα είναι κρίμα να ταλαιπωρηθείτε, ψάχνοντας για κατάλυμα. Σε περίπτωση που αναγκαστείτε να διανυκτερεύσετε σε άλλο σημείο από τον αρχικό σας προορισμό αντί να χτυπάτε πόρτες τηλεφωνείστε στην τουριστική αστυνομία. Καλό είναι φυσικά, να έχετε από πριν βρει το τηλέφωνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο την κρίσιμη στιγμή.

Eντοπίστε τα αξιοθέατα της περιοχής που θα επισκεφτείτε και κάντε και μια έρευνα για τα εστιατόρια. Φτιάξτε ένα ρεαλιστικό πλάνο δράσης για τις μέρες που θα μείνετε και θ’ ανακαλύψετε με μεγάλη έκπληξη ότι προλάβατε να πραγματοποιήσετε όλα όσα θέλετε.

Τέλος, πολύ σημαντική μπορεί να αποδειχτεί και η Οδική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Όλα τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου διαθέτουν Οδικής Βοήθεια. Η Οδική Βοήθεια της Anytime παρέχεται από την INTERAMERICAN. Βρίσκεται στη διάθεσή σας οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε μέρα και για οποιοδήποτε λόγο και αν ακινητοποιηθεί το όχημά σας: από ατύχημα ή βλάβη ή ακόμα και αν χάσετε τα κλειδιά σας ή πάθετε λάστιχο ή μείνετε από βενζίνη. Σας προσφέρει ταχύτατη επιτόπου εξυπηρέτηση σε όλη την Ελλάδα, με τις ιδιόκτητες υποδομές της INTERAMERICAN από εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά εξοπλισμένα οχήματα.

Η INTERAMERICAN διαθέτει μοναδική εμπειρία, τεχνογνωσία και υποδομές στον τομέα Οδικής Βοήθειας

Εμπειρία Τη δεκαετία 2005 -2015 εξυπηρέτησε:

  • 1.500.000 περιπτώσεις ρυμούλκησης οχημάτων
  • περιπτώσεις φροντίδας ατυχήματος
  • Ο μέσος χρόνο ανταπόκρισης είναι μισή ώρα

Υποδομές

  • 1158 – Τηλεφωνική γραμμή με 24ωρη εξυπηρέτηση
  • 140 σταθμοί βοήθειας πανελλαδικά
  • 350 εξειδικευμένα άτομα προσωπικό
  • 220 ιδιόκτητα οχήματα εξυπηρέτησης
  • 65 συνεργαζόμενοι σταθμοί και 140 οχήματα σε όλη την Ελλάδα