Λίγο ακόμα θέλουμε για τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα… και επειδή όλο και κάπου θα βρεθούμε, καλό θα είναι να προετοιμάσουμε το ταξίδι σωστά.

Πριν φύγουμε για ένα ταξίδι είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να σιγουρευτούμε ότι το όχημα με το οποίο πρόκειται να ταξιδέψουμε είναι σε καλή κατάσταση.

Πρώτα απ’ όλα κοιτάμε στο βιβλίο συντήρησης αν το αυτοκίνητό μας χρειάζεται service. Αν βρισκόμαστε κοντά στα χιλιόμετρα της προγραμματισμένης συντήρησης καλύτερα να το επισπεύσουμε παρά να το καθυστερήσουμε. Αν όχι, ελέγχουμε μήπως απαιτείται αλλαγή λαδιών ή συμπλήρωση λαδιών από τον ειδικό δείκτη στο χώρο του κινητήρα.

Ελέγχουμε το χώρο του κινητήρα. Ρίχνουμε μια ματιά στο καθαριστικό τζαμιών, στο υγρό των φρένων και στις ασφάλειες, ώστε να γνωρίζουμε που βρίσκονται οι εφεδρικές. Επιπλέον, ελέγχουμε το υγρό πλήρωσης του ψυγείου και τη στάθμη του. Μια ματιά κάτω από το αυτοκίνητο αρκεί για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαρροή λαδιού ή ψυκτικού. Εννοείται πως αν έχουμε σχετικές ενδείξεις ή υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο, δεν ταξιδεύουμε προτού επισκευάσουμε τη ζημιά σε κάποιο συνεργείο.

Ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών, αν θέλουν αλλαγή δεν πρέπει να το αναβάλλουμε. Κοιτάμε την επιφάνεια των ελαστικών προσεκτικά, μήπως έχει μπει κάποιο καρφί και έχει ξεφουσκώσει το λάστιχο. Μπορεί να είναι μια οριακή κατάσταση και το ελαστικό εκείνη τη στιγμή να μη χάνει αέρα, όμως μόλις φορτώσουμε το αυτοκίνητο και βγούμε στην Εθνική Οδό το ελαστικό θα ζεσταθεί και τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών μόνο όταν αυτά είναι κρύα. Όταν ζεσταίνονται τα ελαστικά η πίεση του αέρα αυξάνεται κατά πολύ. Φροντίζουμε να αυξήσουμε την πίεση των ελαστικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ελέγχουμε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων και τα αντικαθιστούμε αν χρειάζεται. Αν δεν αντικατασταθούν εγκαίρως, τότε η ορατότητα είναι μειωμένη, η πιθανότητα κινδύνου μεγαλύτερη και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας πολύ πιθανόν να γεμίσει με γρατσουνιές.

Καθαρίζουμε τον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου και ειδικά τα τζάμια. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε καθαρά έξω ειδικά τη νύχτα ή σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας. Επιπλέον ένα καθαρό περιβάλλον κάνει ευχάριστη την παραμονή μας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και αποτρέπει μικροεντάσεις που δημιουργούν συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Σιγουρευόμαστε πως το φαρμακείο του αυτοκινήτου είναι επικαιροποιημένο, έχουμε τρίγωνο, λειτουργικό πυροσβεστήρα και ανακλαστικό γιλέκο.

Τέλος ελέγχουμε το σύστημα κλιματισμού, καθώς η λειτουργία του είναι σημαντική για την ασφάλειά μας. Είναι αδύνατον να ταξιδέψουμε στην Εθνική Οδό χωρίς ψύξη/θέρμανση και αν επιχειρήσουμε να έχουμε ανοικτά παράθυρα αυξάνουμε την κατανάλωση, την κόπωση του οδηγού αλλά και τους κινδύνους από τσιμπήματα εντόμων. Επίσης, σημαντικό είναι να μην κρυώνουμε ή ιδρώνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί εκνευριζόμαστε/εξαντλούμαστε και αυτό μοιραία θα οδηγήσει σε λάθος κίνηση.

Πριν ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας, ελέγχουμε αν το αυτοκίνητο έχει πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ΚΤΕΟ. Ειδικά για την ασφάλεια του αυτοκινήτου θυμηθείτε ότι απευθείας ασφάλιση, στην Anytime σημαίνει και άμεση εξυπηρέτηση. Οι άνθρωποι της βρίσκονται συνεχώς στη διάθεσή σας και φροντίζουν για την εξυπηρέτησή σας, για οτιδήποτε και αν προκύψει, όπου και αν βρίσκεστε.

Οι υπηρεσίες της Οδικής Βοήθειας

Επιτόπου εξυπηρέτηση

Σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματός σας από βλάβη ή ατύχημα, κινητό συνεργείο θα έρθει επιτόπου, το συντομότερο, για την αποκατάσταση της βλάβης.

Μεταφορά του οχήματος σε τοπικό συνεργείο

Αν η βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί επιτόπου, σε μικρό χρονικό διάστημα, με τα μέσα που διαθέτει το κινητό συνεργείο, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, το αυτοκίνητο θα μεταφερθεί σε συνεργαζόμενο συνεργείο.

Επαναπατρισμός του οχήματος

Αν το όχημά σας ακινητοποιηθεί σε απόσταση μεγαλύτερη από 60 χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμης διαμονής σας, και χρειάζονται πάνω από δύο μέρες για να αποκατασταθεί η βλάβη, θα μεταφερθεί σε συνεργείο που εσείς θα επιλέξετε.

Αλλαγή ελαστικού

Το κινητό συνεργείο αναλαμβάνει να έρθει επιτόπου να σας αλλάξει λάστιχο και να τοποθετήσει τη ρεζέρβα που υπάρχει στο αυτοκίνητο, αν χρειαστεί.

Εξυπηρέτηση σε έλλειψη καυσίμων

Αν ακινητοποιηθείτε από έλλειψη καυσίμων, θα σας φέρουμε καύσιμα στο σημείο που μείνατε. Αν για οποιοδήποτε λόγο η μεταφορά καυσίμων δεν είναι εφικτή, θα μεταφέρουμε το ακινητοποιημένο όχημα στο κοντινότερο ανοιχτό πρατήριο καυσίμων.