Το συζητάμε εδώ και καιρό, το περιμένουμε ακόμα περισσότερο καιρό και από ότι φαίνεται τα Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα “παίρνουν σάρκα και οστά” τον Μάιο.

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που προχώρησαν σε ακινησία του οχήματός τους, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, χωρίς κάποιο πέναλτι!

Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα

Online άρση ακινησίας-Ποια είναι η διαδικασία;

Μέσω του myCAR της ΑΕΔΕΕ θα μπορούν οι κάτοχοι των οχημάτων να κάνουν ψηφιακά άρση της ακινησίας και να κυκλοφορήσουν το όχημά τους. Πιο συγκεκριμένα, θα πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας, στη συνέχεια θα προσκομίζουν ηλεκτρονικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, κι έτσι θα γίνεται η άρση της ακινησίας του οχήματος.

Ενδέχεται μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο να καθιερωθεί μόνιμα και για όλο τον χρόνο. Να πληρώνουν όμως πιο οικονομικά Τέλη όσοι κυκλοφορούν όλο τον χρόνο το όχημά τους, από αυτούς που θα επιλέξουν 6μηνη, 3μηνη ή μηνιαία κυκλοφορία. Επίσης, οι κάτοχοι των οχημάτων χρειάζεται να ξέρουν πως είτε κάνουν την άρση ακινησίας στην αρχή, είτε στο τέλος του μήνα, θα χρεωθούν ολόκληρο τον μήνα.

Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα

Τι γίνεται αν δεν έχω κάνει online άρση ακινησίας;

Αν όμως δεν έχει γίνει ψηφιακά η ακινησία του οχήματος και οι πινακίδες του έχουν κατατεθεί σε κάποια Εφορία, ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αντίστοιχη ΔΟΥ, να κλείσει ραντεβού και να προσκομίσει τα παρακάτω έγγραφα:

  • Βεβαίωση Ακινησίας
  • Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο
  • Απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας
  • Ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Αφού οι ιδιοκτήτες καταθέσουν τα δικαιολογητικά, θα παραλαμβάνουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την πινακίδα του και τη δήλωση της άρσης ακινησίας.

Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα

Πόσο θα είναι το κόστος των μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας;

Το κόστος των μηνιαίων τελών κυκλοφορίας θα διαιρείται αντίστοιχα με τους 12 μήνες του έτους. Αν δηλαδή θέλεις να κάνεις άρση ακινησίας για 1 μήνα θα πληρώσεις το 1/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας. Αν πάλι θέλεις να κάνεις άρση ακινησίας για 6 μήνες, θα πληρώσεις τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα τα συνολικά τέλη κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 120 ευρώ και επιλέξεις να κάνεις άρση ακινησίας για 3 μήνες, θα πληρώσεις 30 ευρώ, αν επιλέξεις για 6 μήνες θα πληρώσεις 60 ευρώ. 

Μένει να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν τελικά ισχύσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα. Πάντως είτε είσαι από αυτούς που κυκλοφορούν αρκετά με το όχημά τους, είτε από αυτούς που έχουν καταθέσει πινακίδες και σκέφτονται να κάνουν άρση ακινησίας, στην Anytime μπορείς να ασφαλίσεις το όχημά σου για όσο χρόνο εσύ θες, από 30 μέχρι 365 μέρες, και τώρα με έκπτωση έως 15% σε όλα τα Basic προγράμματα.