Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα έκανε την εμφάνισή της φέρνοντας τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετό στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με αποτέλεσμα να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Αν όμως χρειάζεται να μετακινηθούμε, ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το οδικό δίκτυο μέσω της υπηρεσίας Meteo ROADS, που έχει αναπτύξει η Anytime σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κι επειδή η γνώση για το πώς τοποθετούνται σωστά οι αλυσίδες χιονιού είναι απαραίτητη, έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό step by step, που σου επιτρέπει να βάζεις σε ελάχιστα λεπτά τις αλυσίδες σωστά:

Πότε χρειάζεται να τις τοποθετήσεις;

Όταν οι καιρικές συνθήκες και το οδόστρωμα, λόγω χιονιού ή παγετού δε μας επιτρέπουν την κίνηση του οχήματος με ασφάλεια, τότε είναι η στιγμή να βάλεις τις αλυσίδες χιονιού. Μόλις περάσεις τα σημεία με χιόνι και ο δρόμος καθαρίσει θα πρέπει να τις αφαιρέσεις πάλι.

Πού τις τοποθετείς;

Οι αλυσίδες μπαίνουν στους τροχούς που δίνουν κίνηση. Τα περισσότερα οχήματα είναι εμπροσθοκίνητα, αλλά αν δεν ξέρεις ή δεν είσαι σίγουρος, δες στο manual του κατασκευαστή. Στην περίπτωση των 4x4 προτείνεται η τοποθέτηση να γίνεται στους μπροστινούς τροχούς για καλύτερο έλεγχο.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση

Στάθμευσε σε ένα σημείο με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. Ευθυγράμμισε τους τροχούς σου. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να έχεις γάντια, ώστε να μη λερωθείς, αλλά ούτε και να παγώσουν τα χέρια σου.

Άπλωσε τις αλυσίδες στο έδαφος

Μόλις τις απλώσεις πάρε το μεγάλο συρματόσχοινο και πέρασέ το πίσω από το ελαστικό. Σταδιακά ξεκίνα να τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω. Θα παρατηρήσεις πως με αυτό τον τρόπο οι αλυσίδες σου αρχίζουν και αγκαλιάζουν το ελαστικό.

Ένωσε τις δύο άκρες

Μόλις οι αλυσίδες έχουν καλύψει όλο το ελαστικό, τότε ένωσε το σημείο επαφής τους. Στη συνέχεια φέρε όλα τα μέρη των αλυσίδων προς τα εμπρός τεντώνοντας και κούμπωσέ τες.

Μετακίνησε το όχημα

Αφού έχεις ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία, μετακίνησε για λίγα μέτρα το αυτοκίνητο, ώστε οι αλυσίδες να πάρουν φόρμα από την κίνηση και σταμάτησε ξανά, ώστε να τις σφίξεις εκ νέου.

Έλεγξέ τες ξανά!

Κάνε έναν τελευταίο έλεγχο στην κίτρινη αλυσίδα περιμετρικά του ελαστικού πως έχει κουμπώσει και αυτό ήταν!

Να θυμάσαι πως με τις αλυσίδες χιονιού πάντα η ταχύτητά σου πρέπει να είναι 20-30 km/h και οι κινήσεις στο τιμόνι και τα πετάλια ομαλές. Και για ό,τι χρειαστείς στον δρόμο η Anytime είναι κάθε στιγμή δίπλα σου