Γράφει ο Παναγιώτης Καρδερίνης

Υπάρχουν εκατοντάδες αποφθέγματα στο διαδίκτυο που εξυμνούν το ταξίδι, με όποιο μέσο και σε όποιον προορισμό και αν γίνεται. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ταξιδεύουν φανατικά και θα σου πουν μόνο θετικά πράγματα. Θα σου πουν ότι το ταξίδι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Ένα δώρο που δεν έχει μόνο εικόνες για τα μάτια σου ή γεύσεις και μυρωδιές, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου.

Αλήθεια έχεις σκεφτεί ποτέ τι κερδίζεις από ένα ταξίδι;

Η χαρά που προσφέρει η προσμονή του ταξιδιού είναι ίσως ίδια με τη χαρά του να ζεις ένα ταξίδι. Από τη στιγμή που θα κλείσεις ένα εισιτήριο για κάποιον προορισμό το μυαλό σου αρχίζει να φτιάχνει πρόγραμμα. Κάνει όνειρα, στήνει σενάρια και προετοιμάζεται για να ζήσει κάτι ωραίο. Δηλαδή με μια φράση, βγαίνεις κερδισμένος πριν καν ταξιδέψεις! Έχεις ήδη χαρίσει στον εγκέφαλό σου κάτι ωραίο και ακόμα δεν έχεις μπει στο μεταφορικό μέσο που θα σε ταξιδέψει στον προορισμό. Είναι μαγικό αυτό! Και όταν πια φτάσεις εκεί, κερδίζεις ακόμα περισσότερα.

Κοντά ή μακριά δεν έχει σημασία. Είναι σχετικό αυτό, ανάλογα με τη συχνότητα που ταξιδεύει κανείς. Για κάποιον που έχει να ταξιδέψει χρόνια, μπορεί ένα ταξίδι σε ένα ελληνικό νησί να τον γεμίσει με νέες παραστάσεις και να του δώσει ενέργεια για μήνες. Σημασία έχει να κάνεις το ταξίδι και όχι πάντα το που. Φυσικά, όσο πιο μακριά ή όσο πιο ξεχωριστά πας, τότε είναι πιο πιθανό οι εμπειρίες να είναι και πιο έντονες και πιο πλούσιες!

ταξίδι

Πώς όμως μέσα από τα ταξίδια μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος;

Αρχικά μαθαίνεις να σέβεσαι το διαφορετικό. Ακόμα και αν δεν πας για παράδειγμα, σε μια χώρα που έχει διαφορετική θρησκεία από σένα, σίγουρα θα δεις πολλά διαφορετικά πράγματα. Θα δεις ανθρώπους να λειτουργούν αλλιώς σε σχέση με σένα. Θα δεις καταστήματα και πολυκαταστήματα που έχουν κανόνες που πρέπει να υπακούσεις. Το ίδιο θα συμβεί και σε μουσεία ή αξιοθέατα. Θα πας, θα δεις και θα πειθαρχήσεις αναγκαστικά. Αυτό θα σε κάνει να σεβαστείς τον τρόπο που λειτουργούν οι άλλοι. 

Πολύ πιθανόν να το κάνεις και γυρνώντας στην πόλη που ζεις. Θα σεβαστείς πιο εύκολα μια διαφορετική άποψη από τη δική σου και θα ακούσεις πιο άνετα έναν άλλο τρόπο σκέψης. Γιατί θα έχεις δει με τα μάτια σου, ότι υπάρχουν και αλλού, και αυτό είναι ok! Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ζούμε έτσι. Να μη μας ξενίζει, όταν βλέπουμε κάτι που εμείς θα κάναμε διαφορετικά. Να μην αντιδράμε για το πώς ζουν οι άλλοι, γιατί δε μας πέφτει λόγος. Αυτό κάνεις στο ταξίδι σου. Ενσωματώνεσαι για λίγο σε μια διαφορετική κοινωνία και δε σου ξενίζει τίποτα. Μόνο παρατηρείς και αποθηκεύεις εικόνες. Και φυσικά, κερδίζεις!

ταξίδι

Κάτι επίσης σημαντικό και ταυτόχρονα σπουδαίο είναι ότι μέσα από το ταξίδι μπορείς να εκτιμήσεις όλα αυτά που έχεις! Ταξιδεύοντας θα δεις ανθρώπους να μην έχουν όλα αυτά που εσύ έχεις. Φαγητό, καθαρό νερό, τη δυνατότητα για ένα ταξίδι. Αυτό σχεδόν πάντα, λειτουργεί με καλό τρόπο. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έχουν ζήσει μια τέτοια εμπειρία, γυρνώντας στο σπίτι τους λένε ευχαριστώ για όλα όσα έχουν.

ταξίδι

Αντίθετα, θα δεις και ανθρώπους να έχουν πολλά περισσότερα από σένα. Θα δεις πολύ ακριβά αυτοκίνητα! Μαγαζιά που εσύ δε θα μπορείς να μπεις να ψωνίσεις κάτι και εστιατόρια, που ένα πιάτο τους ίσως να έχει ίδια τιμή με τον μισθό σου. Εκεί θα είσαι και πάλι κερδισμένος. Θα είσαι χαρούμενος με κάτι απλό. Με ένα ταξίδι που κατάφερες να κάνεις και πάλι θα πεις στον εαυτό σου ευχαριστώ! Αν είσαι γεμάτος εκείνη τη στιγμή (και θα είσαι γιατί θα ταξιδεύεις) δε θα κάνεις κακές σκέψεις. Δε θα νιώσεις ζήλια και κακία γιατί κάποιος έχει κάτι περισσότερο από σένα. Θα είσαι ok με αυτό που εσύ κατάφερες να έχεις! Αυτή τη νοοτροπία προσπάθησε να φέρεις μαζί σου πίσω στον τόπο διαμονής. Θα σε έχει κάνει σίγουρα καλύτερο άνθρωπο!

ταξίδι

Για να μπορέσεις να κάνεις αυτό το ενδοσκοπικό ταξίδι, θα πρέπει να είσαι πραγματικά ξέγνοιαστος! Και μπορείς να είσαι κάθε φορά πριν ταξιδέψεις, αν έχεις κλείσει και ταξιδιωτική ασφάλιση.

Στην Anytime έχεις πολλές επιλογές ταξιδιωτικής ασφάλισης. Η ασφάλεια μπορεί να είναι από 1 έως και 60 μέρες. Έχεις παγκόσμια κάλυψη, έχεις αποζημίωση για ακύρωση ταξιδιού μέχρι €10.000 και εκτός από τα κλασσικά (καθυστέρηση πτήσης, απώλεια βαλίτσας κτλ.) σε καλύπτει ακόμα και για νοσηλείες στο εξωτερικό! Είσαι σίγουρος ότι τα έχεις φροντίσει όλα. Ξέρεις ότι ενώ ταξιδεύεις μόνος ή με την παρέα σου, έχετε μαζί και έναν σύμμαχο!

Το σίγουρα είναι ένα! Ότι το ταξίδι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο από όποια πλευρά και αν το δεις. Είτε το φιλοσοφήσεις και το αντιμετωπίσεις με περισσότερο βάθος, είτε το αντιμετωπίσεις σαν κάτι που απλά θα γεμίσει τα μάτια και την ψυχή με καινούριες εικόνες!