Το αυτοκίνητό μας λειτουργεί ως αλεξικέραυνο και μας προστατεύει από το ηλεκτρικό φορτίο. Πώς γίνεται αυτό και ποια αυτοκίνητα παρέχουν τη μέγιστη προστασία;

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πολλές φορές συνοδεύονται από πλήθος κεραυνών, όμως για όσους κινούνται εντός του αστικού ιστού με το όχημά τους δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, καθώς τα ψηλά κτίρια τους προστατεύουν.

Ακόμη όμως και στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που ένας κεραυνός χτυπήσει το αυτοκίνητό μας είμαστε προστατευμένοι. 

Τι συμβαίνει ακριβώς;

Όταν ένας κεραυνός χτυπήσει μία μεταλλική επιφάνεια, ο ηλεκτρισμός αναζητά διαφυγή προς τη γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιβάτες που βρίσκονται στο εσωτερικό να μην επηρεάζονται και ούτε να κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, καθώς τους προστατεύει το αμάξωμα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο της φυσικής ονομάζεται «Κλουβί Φαραντέι» και είναι γνωστό σε όλους τους κατασκευαστές.

Πότε είναι ασφαλές να βγεις από το όχημα;

Ελάχιστα λεπτά μετά ο ηλεκτρισμός έχει διαλυθεί, όμως το πιο συνετό είναι μόλις τελειώσει η καταιγίδα καθώς μπορεί να βρέχει ταυτόχρονα. Σε αυτό το διάστημα εάν βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου καλό είναι να κάτσει ήρεμος και να περιμένεις αποφεύγοντας τη χρήση του κινητού. 

Τι μπορεί να συμβεί στο όχημά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις απολύτως τίποτα σοβαρό, όμως εάν το όχημά μας δεν έχει μεταλλική οροφή ή έχουμε ανοιχτό κάποιο παράθυρο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τότε θεωρητικά ο κεραυνός θα μπορούσε να εισέλθει στο εσωτερικό και να επηρεάσει τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Αυτό σημαίνει πως πέρα από την αισθητική ζημιά, μπορεί να προκληθούν βραχυκυκλώματα.

Εδώ φυσικά να πούμε πως η γυάλινη ηλιοροφή λειτουργεί αντίστοιχα ως μονωτής, όπως το παρμπρίζ και τα παράθυρα τα οποία καλό είναι να κρατάμε κλειστά.

Υπάρχει σχετική προστασία;

Ναι οι ζημιές που προκαλούνται από πτώση κεραυνών συμπεριλαμβάνονται στις καλύψεις από καιρικά φαινόμενα και αποζημιώνονται κανονικά. Έτσι δεν θα πρέπει να ανησυχείς, καθώς ούτε κινδυνεύεις ο ίδιος, αλλά ούτε μένεις ακάλυπτος. Αυτός είναι και ο λόγος που μία σωστά σχεδιασμένη ασφάλεια αυτοκινήτου, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στο αναπάντεχο.

Οι ασφάλειες αυτοκινήτου της Anytime σου παρέχουν όλα όσα θα χρειαστείς, αλλά και πολλά παραπάνω, ώστε να είσαι καλυμμένος 24/7 με ελάχιστα χρήματα και ταυτόχρονα πλήθος μοναδικών προνομίων.