Όλο αυτό το διάστημα που μέναμε σπίτι αρκετά κατοικίδια συνήθισαν την παρουσία του ιδιοκτήτη τους και δέθηκαν ακόμα περισσότερο μαζί του. 

Όσο επιστρέφεις όμως σιγά σιγά στην καθημερινότητά σου, ίσως αντιμετωπίσεις «παιδιάστικες» συμπεριφορές από το κατοικίδιό σου. Μη σε παραξενεύσουν, πρόκειται για την εκδήλωση του «άγχους αποχωρισμού».

κατοικίδιο

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις, για να τους μειώσεις το άγχος.

Ας δούμε όμως πρώτα, γιατί συμβαίνει;

 

κατοικίδιο

Όλο αυτό τον καιρό τα καιρό, τα κατοικίδια, συνήθισαν την ανθρώπινη παρουσία πολύ περισσότερο. Δέθηκαν πιο πολύ με τους ιδιοκτήτες τους, που τους αντιλαμβάνονται ως οικογένεια και φίλους.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως τα κατοικίδια έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα και οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους φέρνουν πρόσθετο άγχος.

Επιπλέον μέσα σε αυτό το διάστημα, που σε έβλεπαν καθημερινά στο σπίτι, είδαν πως εκπληρώνονταν οι ανάγκες τους για παιχνίδι, αγκαλιές και παρέα πολύ πιο εύκολα. Τώρα όμως που εσύ θα λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι, θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στην παλιά καθημερινότητα.

Τι μπορείς να κάνεις;

κατοικίδιο

 

Το να μιλήσεις στο κατοικίδιό σου, για να καταλάβει δεν είναι μία ρεαλιστική λύση. Αντιθέτως θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις την επερχόμενη αλλαγή μέσω των πράξεων σου.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρεις είναι πως αν κλάψει, αν κάνει την ανάγκη του κάπου στο σπίτι και γενικότερα «σπάει» τους κανόνες, εσύ δεν πρέπει να το τιμωρήσεις. Το κατοικίδιό σου θέλει απεγνωσμένα προσοχή και προσπαθεί να την αποκτήσει με κάθε τρόπο. Μην ξεχνάς πως ακόμα κι αν του φωνάζεις δε θα καταλάβει το λόγο, ώστε να μην το ξανακάνει.

Η καλύτερη γλώσσα για να του πεις, πως είσαι δίπλα του κάθε στιγμή, ακόμα και όταν λείπεις για δουλειά, είναι να του δείξεις αγάπη και στοργή. Κι ένα έξυπνο tip είναι μισή ώρα, πριν φύγεις, να το αφήσεις να ηρεμήσει μόνο του χωρίς αγκαλιές και χάδια, για να συνηθίζει σιγά σιγά την απουσία σου.

κατοικίδιο

Το δεύτερο πράγμα είναι να του προσφέρεις θετική ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως θα του πάρεις λιχουδιές, θα κάνετε βόλτες στον ελεύθερο χρόνο σας και μπορείς να του φέρεις την πρώτη μέρα ένα νέο παιχνίδι.

Θα μπορούσες ακόμα να του αφήσεις κάποιο ρούχο σου στο κρεβάτι του, γιατί η μυρωδιά σου θα του κρατάει παρέα, όση ώρα εσύ λείπεις. Και μην ξεχνάς, σε περίπτωση που αργείς να γυρίσεις στο σπίτι, να του αφήνεις κάποιο φως αναμμένο, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκεται στα σκοτεινά. Όλα αυτά από τη μία θα του αποσπάσουν την προσοχή, γιατί θα νιώθει πως είσαι ακόμα κοντά του και από την άλλη θα του μειώσουν το άγχος του αποχωρισμού.

Σίγουρα δεν είναι μία πολύ εύκολη κατάσταση, ειδικά αν το κατοικίδιο είναι μικρό ή υπερήλικο. Όμως να θυμάσαι, πως όσο περισσότερο επενδύσεις στα «δώρα» τόσο πιο πολύ του δείχνεις την αγάπη σου. 

Έτσι, μετά την πρώτη μέρα στο γραφείο, πριν του δώσεις το δώρο του, φρόντισε να το πας μία βόλτα, για να αντισταθμίσεις τον εκνευρισμό του.